лошо зрение

Милиони възрастни хора с лошо зрение могат да бъдат диагностицирани погрешно с леки когнитивни увреждания. За това предупреждават учени от Южноавстралийския университет. Резултатите, публикувани в научното списание Scientific Reports, недвусмислено показват, че задачи, за решаването на които се изисква добро зрение:

  • могат да доведат до погрешни резултати при до ¼ от хората над 50-годишна възраст

Въпросните хора са с диагностицирани зрителни проблеми като катаракта (очно перде) и възрастова макулна дегенерация.

Лошо зрение под маската на когнитивни увреждания

Изследването е проведено сред 24 участници с нормално зрение. Те трябва да решат два когнитивни теста. Единият е със задачи, изискващи добро зрение, а другият – изследва т.нар. „вербална плавност“.

Вербалната плавност може да бъде сигнал за:

  • засегната мозъчна функция, свързана с работната памет, планирането и решаването на проблеми, в ранния етап на болестта на Алцхаймер

При анализа на резултатите прави впечатление, че когато участниците носят специални очила за симулация на възрастова макулна дегенерация:

  • те имат по-ниски резултати на когнитивните задачи, изискващи добро зрение

Не са установени статистически значими различия в резултатите от тестовете за вербална плавност, когато участниците са със или без очилата.

На базата на резултатите учените заключават, че:

  • зрителните проблеми, с които живеят около 200 милиона души по света над 50 години, могат да бъдат объркани с леки когнитивни нарушения

Естествено това става, когато решаването на когнитивните задачи е свързано с добро зрение.

Коментарът на изследователите

„Погрешният резултат от когнитивните тестове може да доведе до опустошителни последици в живота и работата на човек. Грешно поставената медицинска диагноза би могла да отключи психологически проблеми като тревожност и депресия. Като се има предвид, че хората с възрастова макулна дегенерация си имат своите проблеми, това е едно ненужно бреме“. Коментарът е на д-р Ан Макнамара, която е от водещите автори на изследването.

Изследователите посочват, че влошеното зрение се подценява като проблем при до 50% от възрастните хора. Предвид очакваното повишаване на този процент заради застаряващото население:

  • учените приканват да се изследва зрението при оценка на когнитивните функции

Водещи специалисти офталмолози напомнят, че при лошо зрение в резултат на възрастова макулна дегенерация може да се разчита на…

Околут Дуо/Ocolut® Duo

Продуктът е с изцяло натурален произход. Активни съставки са естествените очни пигменти лутеин 20 mg и зеаксантин 1.5 mg.

Според най-новите изследвания:

  • високите количества лутеин не само предпазват от макулна дегенерация, но имат способността да възстановят започналия процес (Risher, Optometry, LAST2004)

Зеаксантинът допълва и усилва действието на лутеина.

Продуктът е особено подходящ за хора над 50 години. Приемът е удобен – само по 1 капсула дневно, след хранене. Това улеснява придържането към терапията и е предпоставка за добри резултати.

Продуктът може да бъде закупен от аптеките и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola