лутеин

Пигментът лутеин се съдържа в листата и цветовете на растенията, в плодовете, водораслите и микроорганизмите. Той е изключително важен за съхранение на зрителната острота и за здравето на очите. В следващите редове ще ви дадем повече информация за „храната за очите“ и как да си я набавим.

Как действат очните пигменти?

В центъра на ретината се намира макулата, главен пигмент на която се явява лутеинът и неговото производно – зеаксантин. Лутеинът и зеаксантинът принадлежат към групата на каротиноидите. Те са естествени мастноразтворими есенциални пигменти на макулата, които поглъщат светлината и осъществяват протекция срещу вредните ултравиолетови лъчи.

Лутеин се съдържа в ириса, васкуларната обвивка на очите, лещите и цилиарното тяло. Той допринася за увеличаване на зрителната острота, филтрира част от слънчевия спектър още преди неговото попадане върху фоторецепторите. Благодарение на тази защита, ние виждаме ясно и различаваме и най-малките детайли. Лутеинът намалява агресивното въздействие на синьо-виолетовата част на слънчевия спектър и предпазва очите от свободните радикали. Той предпазва ретината от възрастово увреждане, и от такова, свързано с въздействие на външни фактори. Рискът от увреждане на ретината намалява с увеличаване плътността на лутеина в този орган.

Защо лутеинът е толкова важен?

В човешкия организъм не се произвежда лутеин. Той попада в организма основно с храната и се натрупва в тъканите. В най-висока концентрация той се съдържа в органите на зрението: в ретината е 10 хиляди пъти повече, отколкото в кръвта.

Поради изтъняване на озоновия слой на Земята, очите ежедневно са изложени на агресивната атака на ултравиолетовите лъчи. Ежедневният престой пред компютъра и вечерите пред телевизора допълнително натоварват органите на зрението. Тези фактори увеличават риска от увреждане на ретината. Недостатъчното количество на лутеин в храната, рано или късно води до влошаване на качеството на зрението. Проучвания показват, че той помага при повишено вътреочно налягане и глаукомна оптична невропатия. Лутеинът предотвратява окислителното увреждане на очните клетки, намалява натрупването на специални пигменти, които допринасят за развитието на макулна дегенерация.

Възрастовата макулна дегенерация е състояние, при което загиват клетки в централната част на ретината.

Тя е и най-честата причина за слепота при хора над 60 години.

Възрастовата макулна дегенерация може да се развие и в по-ранна възраст. Хора с понижено съдържание на лутеин по-често страдат от макулна дегенерация от тези, които са натрупали в ретината достатъчно количество. Налице са и редица изследвания, доказващи наличие на ниски нива на гъстота на макулен пигмент при възрастово обусловена макулна дегенерация. Този факт логически поражда необходимостта от терапевтично повлияване чрез допълнителен внос на лутеин и зеаксантин при макулна дегенерация.

Как да се компенсира недостигът на лутеин?

Повечето от нас, дори и при разнообразен хранителен режим, не получават достатъчно количество хранителни вещества, витамини и минерали. Според последни проучвания, от 40 до 95% от населението на страната изпитва осезаема липса на важни витамини и минерали. Лутеинът влиза в числото на тези „дефицитни“ вещества.

Допълнителното получаване на лутеин е единствения начин да се увеличи неговата концентрация и да се подобри състоянието на ретината. Консумирането на храни, богати на лутеин, спомага за намаляване на риска от увреждане на ретината.

Лидери по съдържание на лутеин, които да включим в менюто си, са:

  • Спанак, тиква, зелен грах, фасул, царевица, райска ябълка, моркови, целина, мандарини и портокали, праскови, яйчен жълтък.

Природни средства, „хранещи“ очите с необходимите пигменти

За възстановяване на баланса от полезни вещества и витамини спомагат и природните продукти. Те се комбинират идеално със здравословния начин на живот. Двата натурални продукта за очи от Фамилия Околут – Околут и Околут Дуо, съдържат високи количества есенциални пигменти лутеин и зеаксантин.

Околут/Ocolut® има офталмопротективно действие. Съдържа две активни съставки – пречистени естествени очни пигменти – 6 мг чист лутеин и 450 микрограма зеаксантин. Те избирателно се натрупват в макулата. Околут покрива дневните нужди от лутеин и зеаксантин. Действа като „храна за окото“ и се прилага при лечение и профилактика на очни заболявания при деца. Околут подпомага доброто зрение и функцията на лещата и макулата.

Околут Дуо/Ocolut® Duo се прилага при лечение на макулна дегенерация и пигментен ретинит. Околут Дуо е два пъти по-мощен продукт и защитава от вредното влияние на свободните радикали. Той съдържа пречистени и стандартизирани очни пигменти (лутеин и зеаксантин), икономичен и удобен е за употреба. Продуктите от фамилия Околут са практически безвредни и нямат странични показания.

borola