макулна дупка

Макулна дупка е термин, използван за означаване на увреждане на макулата. Какво представлява състоянието и какви са методите за лечение и профилактика?

Макулна дупка – същност на очното увреждане

Макула е този участък от ретината, който отговаря за доброто централно зрение. Поради специфичната си функция е известна и с названието “специалист по детайлите”.

Разположението на ретината зад стъкловидното тяло на окото и склонността му да се свива с напредване на възрастта, води до постепенно придърпване на ретината. При силна и здрава връзка между двете структури, свиването на стъкловидното тяло може да доведе до силно дърпане на ретината. Това е причината за образуване на макулна дупка. Някои травми на окото и очни възпаления също са сред причините за поява на макулна дупка.

В зависимост от причината макулната дупка може да се развие скоротечно или постепенно. Също така, тя може да засегне в различна степен качеството на зрението. При ненавременни мерки и неподходящо лечение, крайно последствие от развитието на макулна дупка е пълна загуба на централното зрение.

Основни симптоми за поява на макулна дупка

Сред основната симптоми са появата на празни петна в централното зрително поле, неясно и замъглено зрение, неправилни форми и изкривяване на образите. Може да се появят още оплаквания от трудно забелязване и разграничаване на детайлите, трудности при писане и четене.

Хронична поява на тъмни петна пред очите – още един симптом при поява на макулна дупка

Влошаване на зрението и поява на тъмни петна пред очите най-често са симптоми на:

Това са две от най-силно застрашаващите зрението очни проблеми. Тъмните петна пред очите са само част от симптомите, с които се проявяват. За съжаление, много хора не обръщат навременно или достатъчно сериозно внимание на характерните оплаквания. Считат ги за нормални прояви на напредване на възрастта, което е напълно погрешно. Ако своевременно не се вземат мерки, проблемът често се влошава. Частичната загуба на зрение може да прерасне до пълна такава.

Ранното диагностициране и навременното лечение са ключови фактори за избягване на сериозни увреждания на зрението, сред които и макулна дупка

Трудно е да предпазим цялостно зрението си от увреждащите фактори на съвременната среда – дигиталното облъчване, силното UV-лъчение, изкуственото осветление. Като прибавим и естествените клетъчни метаболитни продукти – свободните радикали и тяхното увреждащо влияние върху зрението, лесно можем да си обясним широкото разпространение на очните увреждания. Появата на макулна дупка силно се улеснява от действието на изброените дразнители. За елиминиране на вредното им влияние, най-полезен е приемът на антиоксиданти, който доказано намалява риска от увреждане на макулата. Сред най-важните антиоксиданти – „храна за очите“, са лутеинът и зеаксантинът. Те не се синтезират в организма и е необходимо да се приемат чрез храната. За оптимален прием на важните очни пигменти, специалистите препоръчват природни продукти с високо съдържание на лутеин и зеаксантин.

Водещите офталмологични асоциации по света препоръчват и задължителен очен преглед за всеки над 40-годишна възраст. Именно възрастта е основен рисков фактор за поява на проблеми с очите и зрението. Затова с наближаване на 50-годишна възраст, на всеки се препоръчва проследяване на зрението поне веднъж на 2 години. Препоръката е задължителна за хората с проявени симптоми.

При вече диагностицирана макулна дупка лечението е оперативно. След него се отчита частичен успех при възстановяване на централното зрение.

Успешна превенция на макулна дупка и поддържане на отлично зрение

Доброто състояние на макулата обуславя качественото централно зрение. За поддържане на състоянието ѝ е важно да си набавяме достатъчно количество пигменти за очи. Както споменахме най-важните от тях са лутеин и зеаксантин. Те поддържат дейността на светлочувствителните клетки на макулата, с което допринасят и за поддържането на зрителната острота (визус).

Максималното необходимо дневно количество лутеин и зеаксантин може да си осигурите с приема на Околут Дуо/Ocolut® Duo. Само 1 капсула Околут Дуо дневно снабдява макулата с необходимите очни пигменти и спомага за поддържане функциите на зрителния анализатор. Приемът на продукта предпазва макулата и ретината от свободните радикали. Околут Дуо е изключително полезен при профилактика и поддържащо лечение на едни от основните очни заболявания – макулна дегенерация и пигментен ретинит.

Околут Дуо се дозира по 1 растителна капсула, веднъж на ден след хранене.

Околут Дуо е безвреден продукт, който няма странични ефекти и е подходящ за продължителна употреба.

borola