най-силните витамини за очи

Най-силните витамини за очи притежават мощни антиоксидантни свойства и подпомагат зрението като предотвратяват възпалението и развитието на окислителни процеси в организма. Недостигът им в организма може да увеличи рискът от развитието на заболявания като глаукома, катаракта и възрастово-обусловена макулна дегенерация. Резултати от изследвания показват, че приемът на някои витамини може да предотврати или забави развитието на тези състояния. В следващите редове споделяме кои са те и как да си ги набавите.

Кои са най-силните витамини за очи?

За здрави очи и добро зрение включете в ежедневното меню прием на следните витамини:

Витамин А

Витамин А е изключително важен за зрението през нощта, защото формира съществена част от фоторецепторните клетки в ретината на окото. Според Американската академия по офталмология дефицитът му може да доведе до нощна слепота. Този витамин също така предпазва най-външната част от обвивката на окото – тази, която е изложена на въздействие от околната среда. Витамин А се приема чрез храната под две форми – ретинол, който си набавяме чрез консумацията на животински продукти и бета-каротин, който идва от растителните източници. Ретинолът се съдържа в черен дроб, риба, яйца и млечни продукти, а богати на бета-каротин са ярко обагрените в жълто, оранжево и червено плодове и зеленчуци.

Витамин Е

Алфа-токоферол е форма на витамин Е с особено мощни антиоксидантни свойства. Те помагат в борбата със свободните радикали, които увреждат тъканите в цялото тяло, включително и някои протеини в окото. Това може да доведе до появата на мътни петна върху лещата на окото, известни като катаракта. Проучване от 2014 г. открива положителна връзка между приема на добавки с витамин Е и превенция на катаракта, но не установява ефект върху прогресията на състоянието. Най-богатите хранителни източници на витамин Е са ядките, зърнените култури и растителните масла.

Витамин С

Витамин С е друг мощен антиоксидант, който предпазва от оксидативни увреждания. В очите концентрациите на този витамин са високи, което показва значимостта му за очното здраве. При участници в изследване, които приемат витамин С, рискът от прогресия на катаракта намалява с 33%. Витамин С се съдържа в големи количества в цитрусови и горски плодове, червени чушки и броколи. Бременните жени и пушачите трябва да наблегнат на консумацията на тези храни, защото се нуждаят от по-големи количества витамин С.

Лутеин и зеаксантин са най-силните витамини за очи

Тези важни каротеноиди участват във функционирането и защитата на ретината и притежават силни антиоксидантни свойства. Лутеин и зеаксантин се съдържат в най-големи концентрации в зеленолистните зеленчуци, като спанак, зеле, марули и магданоз, както и в броколите, зеления боб, царевицата, брюкселското зеле, доматите, портокалите и прасковите.

За да си набавите пълна гама от най-силните витамини за очи, добавете към здравословната диета прием на…

Околут Комби/Ocolut® Combi – първият продукт у нас, който съдържа мощна комбинация от всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Активните му съставки – лутеин, зеаксантин, проантоцианидин и астаксантин, го правят най-предпочитаното натурално средство за отлично зрение. Продуктът осигурява пълна защита на зрението, забавя стареенето на окото, предпазва съдовете на ретината и подобрява кръвоснабдяването в зрителния анализатор. Продуктът се препоръчва за прием при сухота в очите, синдром на компютърното око, намалено нощно виждане, катаракта и късогледство. Изключително полезен е при висок риск от очни заболявания, както и при съдова патология – при различни видове ретинопатия. Дозира се по 1 капсула дневно, след хранене. Продуктът е икономически изгоден, приема се удобно и няма странични ефекти.

borola