намаляване на очно налягане

Предприемането на мерки за намаляване на очно налягане над допустимата граница (22 mmHg) е от изключителна важност за предотвратяване на глаукома и свързаните с нея усложнения. Вижте на какво да обърнете внимание и как да се справите с проблема.

Намаляване на инсулина в кръвта

Ако страдате от затлъстяване, диабет и високо кръвно налягане (хипертония), вашият панкреас отделя повече инсулин от необходимото. Високите инсулинови нива на свой ред са предпоставка за покачване на вътреочното налягане и за увеличаване на риска от глаукома. Ето защо е толкова важно да регулирате инсулина в кръвта. Най-лесният начин да стане това е, като избягвате приема на определени храни, които повишават инсулина. Такива са продуктите с добавена захар и с цели зърна, хлябът и тестените изделия, оризът и зърнените храни, картофите.

Спортуването е друг начин да намалите инсулина в кръвната плазма. Аеробните и силовите тренировки (джогинг, бързо ходене, колоездене, вдигането на тежести) са много полезни, защото понижават инсулиновите нива и вътреочното налягане. Единственото, което трябва да имате предвид, е, че е добре да избягвате упражнения и пози на тялото, които предполагат висене с главата надолу. Причината е, че те увеличават очното налягане.

Прием на омега-3 мастни киселини

Незаменимите омега-3 мастни киселини са от голяма помощ при високо очно налягане. Силно препоръчително е да приемате докозахексаенова киселина (DHA) – полинаситена есенциална омега-3 мастна киселина, която играе важна роля за здравето на очите. Тя подобрява функцията на ретината и предотвратява увеличаването на очното налягане. Присъства естествено в студеноводните мазни риби като сьомга, риба тон, сардина и херинга. Постарайте се да консумирате 2-3 пъти от тези риби седмично, за да увеличите нивото на докозахексаенова киселина в организма.

Повече лутеин и зеаксантин за успешно намаляване на очно налягане

Лутеин и зеаксантин са каротеноиди с общоукрепващо и антиоксидантно действие. Те защитават очите от свободните радикали и помагат за понижаване на очното налягане.

Значителни количества лутеин и зеаксантин се съдържат в кейлът, спанакът, брюкселското зеле, броколите и суровият яйчен жълтък. Именно поради това е добре да включвате поне една от тези храни във всяко основно хранене за деня.

Още антиоксиданти

Антиоксидантите са незаменими приятели на очното здраве. Те подпомагат зрението, укрепват очните капиляри и улесняват снабдяването на очите с ценни хранителни вещества. Срещу високо очно налягане се препоръчва консумацията на боровинки и къпини.

Природна комбинация за ефективно и безопасно намаляване на очно налягане

Доказани офталмолози у нас препоръчват за понижаване на вътреочното налягане успоредния прием на следните два природни продукта:
Околут Комби/Ocolut® Combi е мощен офталмопротектор, който доставя на очите всички необходими пигменти и антиоксиданти. Всяка капсула съдържа оптимални дози лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са комбинирани така, че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. Намалявайки очното налягане, продуктът значително намалява опасността от развитие на глаукома.

ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+ осигурява на очите необходимите дневни количества от незаменимите омега-3 мастни киселини (стандартизирани за EPA/DHA) и витамин Е в активната му форма (токоферол). Благодарение на своето взаимодопълващо действие съставките понижават успешно вътреочното налягане и профилактират успешно появата на глаукома.

И двата продукта са напълно безопасни и са подходящи за продължителен прием.

borola