носене на контактни лещи

В следващите редове ще разгледаме кои очни проблеми възникват най-често при носене на контактни лещи и какво е удачното решение.

Често срещани очни проблеми при носене на контактни лещи

Зачервяване и поява на сърбеж

Контактните лещи лесно задържат „дразнители”, като пушек, прахови частици, полени, животинска козина и частички от грим за очи. Натрупването на тези иританти може да причини зачервяване, сърбеж и чувство за парене на очите. Тези оплаквания могат да се задълбочат и да причинят конюнктивит. Хората, които редовно носят контакти лещи, знаят колко е важно те да се почистват качествено и редовно. Добрата грижа за лещите осигурява превенция срещу бактериални инфекции.

Чувствителност към светлина

Продължителното носене на контактни лещи може да причини наранявания по роговицата, които да направят очите чувствителни към светлина. Други причини за поява на ранички по роговицата включват прах, метални частици, пясък и прием на определени медикаменти. Някои лекарствени средства могат да причинят фотофобия на очите, както и да повишат чувствителността им към самите контактни лещи.

Замъглено зрение

Замъгляване на зрението се получава най-често при носене на замърсени, повредени или контактни лещи с изтекъл срок на годност. В най-тежките случаи, замъгленото зрение може да бъде ранен симптом на очно заболяване или инфекция. При промяна в качеството на зрението насрочете преглед при офталмолог за установяване на причината за проблема.

Сухота в очите

Контактните лещи ограничават кислорода, който достига до очите. Това е причината повечето от носещите лещи често да изпитват сухота в очите. Тя може да се влоши под влияние на определени фактори, като по-сух климат, пътуване със самолет, прием на антихистамини и консумация на алкохол. За облекчаване на проблема е удачно да се добавят изкуствени сълзи всеки път при поява на чувство за сухота.

Грижа за очното здраве при носене на контактни лещи

За да се радват на добро очно здраве, хората, носещи лещи, е удачно да приемат натурални очни пигменти. Тези вещества са важни за правилната функция на очите и ги предпазват от увреждане. Очните пигменти не се синтезират в организма. Това значи, че е необходим приемът им отвън. Тъй като трудно се набавят в нужното количество само чрез храната, офталмолозите препоръчват да се приемат под формата на природен продукт. Точното дневно количество очни пигменти и антиоксиданти можете да си осигурите чрез Околут Комби/Ocolut® Combi. Той се грижи за очите и зрението на хората, носещи контактни лещи, и спомага за облекчаване на най-често срещаните от тях очни проблеми. Съдържа мощните очни пигменти лутеин и зеаксантин, и антиоксидантите астаксантин и проантоцианидин. Приеман редовно, Околут Комби осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите. Може да се приема и от хора без нарушения на зрението. Особено препоръчителен е при работа с компютър, тъй като облекчава сухотата в очите.

borola