очна сухота

Неприятната очна сухота (синдром на сухото око) се влошава през зимните месеци. Голяма част от потърпевшите (50%) са млади хора, а утежняващата причина е продължителното взиране в екрана на дигиталните устройства.
Информацията е изнесена от д-р Тереса Санчес-Мингет. Тя е завеждащ на Отделението по офталмология в испанските болници Vithas Valencia Consuelo и Vithas Valencia 9 de Octubre.

Тук е мястото да кажем, че оплакванията при сухота в очите варират в широки граници. Като се започне с болка, парене, зачервяване, умора в очите. Мине се през усещане за песъчинки в очите и замъглено виждане. При засягане на роговичната повърхност може да се стигне до променена чувствителност в окото и дори до зрителни проблеми. „Леката сухота в очите е в състояние да причини дискомфорт и да доведе до прекомерно мигане. При средно изразено изсушаване на очите дискомфортът се увеличава. Клепачите натежават и зрението се замъглява“, уточнява експертката.

Изсушаване на очите – причини за влошаване на състоянието през зимния период

Външните и вътрешните фактори на средата обуславят в много висока степен влошаването на сухотата в очите през зимата. Сухият студ, брулещият вятър и твърде силното отопление увеличават риска от прекомерно изпаряване на слъзния филм, който предпазва роговицата от изсъхване. И още – именно те са тези, които повишават опасността от очни проблеми като възпаление на Мейбомиевите жлези в клепачите. Това възпаление води до влошено качество на слъзния филм.

И тук нещо важно – силният вятър и ниските температури утежняват много повече сухотата в очите, отколкото топлината. В най-голям риск са хората с нарушено качество на слъзния филм. „Когато навън е прекалено ветровито, слъзният филм се изпарява твърде бързо и се появяват симптомите на сухота в очите. Какво е решението ли? Много просто – ежедневно носене на висококачествени слънчеви очила със 100% UV защита и поляризация“, казва д-р Санчес-Мингет.

Една изпитана комбинация срещу очна сухота през зимните месеци

Офталмолозите у нас все по-често препоръчват два продукта за профилактика и лечение на сухо око. Първият е мощният офталмопротектор Околут Комби / Ocolut® Combi. Всяка растителна капсула съдържа оптимално количество очни пигменти и антиоксиданти – лутеин 10 mg, зеаксантин 750 µg, астаксантин 2 mg, проантоцианидин 50 mg. Съставките са така комбинирани, че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на окото.

Вторият продукт е ТриОмега 1000+ / TriOmega® 1000+. Той осигурява високо количество (1000 mg) стандартизирани омега-3 мастни киселини и витамин E. В резултат оказва силно изразен противовъзпалителен ефект и нормализира слъзната секреция. Така противодейства на симптомите на сухота в очите като парене и чувство за чуждо тяло в окото.

И двата продукта са напълно безопасни и са подходящи за продължителна употреба. Приемът е удобен, което улеснява придържането към терапията, а ефектът е гарантиран. Предлагат се в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola