зрителна умора

От началото на пандемията от COVID-19 часовете пред компютъра се увеличиха и с това нарастнаха оплакванията от зрителна умора (астенопия). Във връзка с това специалистите по очно здраве дават следните съвети за справяне и предотвратяване на това често срещано състояние…

Правилото 20/20/20 – силно оръжие срещу зрителна умора

Когато фокусираме зрението си върху близък обект, мускулите, които могат да променят формата на лещената капсула (цилиарни мускули), се свиват. Поради продължителното свиване на въпросните мускули, те става спастични, лещата не може да се отпусне и зрението се влошава.
За щастие, има лесен начин да поддържаме очите и зрението във форма – придържане към правилото 20/20/20. А то се състои в това на всеки 20 минути да се вглеждаме в обект на разстояние 20 метра за 20 секунди.

„Това просто упражнение предпазва очните мускули от преумора“, категоричен е Даниел Хардиман-Маккартни, клиничен съветник към Колежа по оптометрия във Великобритания.

Мигане

По правило мигаме по 15 пъти в минута. Когато погледът е насочен в екрана обаче мигането намалява близо 3 пъти и освен това е частично, т.е. горният клепач не докосва напълно долния.

„Мигането е наистина важно“, напомя проф. Сунир Гарг от Американската академия по офталмология (AAO). Той сравнява клепачите с чистачки на автомобил. С всяко мигане те разнасят равномерно слъзните липиди от мейбомиевите жлези и поддържат нормалната стабилност на слъзния филм. Така предпазват очната ябълка от изсушаване и попадане на чужди тела, а нас – от напрежение, сухота и умора в очите. Добър начин да възстановим нормалният ритъм на мигане е, като затваряме и отваряме бавно очи 10 пъти на всеки 20 минути.

Нагласяне на екрана – важна стъпка срещу зрителна умора в условията на ковид пандемия

Позицията на екрана и отстоянието от него също са от важно значение, когато говорим за зрителна умора.

Мониторът трябва буквално да е на една ръка разстояние от очите, което е около 40-75 см от лицето.

„Ако екранът е твърде близо, рискувате да претоварвате очните мускули. Ако пък е далече – да не виждате детайлите.“ За това предупреждава проф. Шахина Пардхан от английския университет Ръскин. Тя препоръчва на ползвателите на преносими компютри да спазват нужното отстояние от дисплея, като използват външна клавиатура. За да се намалят отблясъците, които напрягат очите, съветът ѝ е източникът на светлина да бъде разположен зад гърба ни.

„Нивото на екрана също трябва да се регулира“, напомня д-р Бадрул Хюсеин, консултант-хирург в очна болница Moorfields във Великобритания. В идеалния случай мониторът трябва да е разположен на нивото на очите, точно пред тялото.

Регулиране на шрифта и яркостта

„Не е добра идея да се работи продължително време на смартфон или таблет, тъй като размерът на шрифта на тези устройства е малък. Няма обаче определена големина на буквите, която да отговаря на нуждите на всички. Всеки трябва да я намери сам за себе си.“ Това казва проф. Пардхан и напомня, че яркостта на екрана трябва да е съобразена с осветеността на помещението, където се намираме.

Изцяло природен начин за противодействие на зрителна умора по време на ковид пандемия

Офталмолозите у нас допълват съветите на своите чуждестранни колеги за борба със зрителната умора с приема на Околут Комби/Ocolut® Combi. Това е изцяло природен офталмопротектор с оптимално съдържание на най-важните пигменти и антиоксиданти за очи. Съставките лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg) са комбинирани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. Това е особено важно в настоящата сложна епидемична ситуация.

Продуктът засилва остротата на зрението по напълно естествен начин, без да предизвиква нежелани странични ефекти и реакции. Има отлична поносимост и е подходящ за дълговременен прием. Предлага се в иновативни изцяло растителни капсули (VGcaps) и е идеално решение за вегани, вегетарианци и постещи. Наличен е в аптеките в страната и в онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola