коронавирус очи

SARS-CoV-2 вирусът, който предизвиква коронавирус инфекция (COVID-19), може да увреди нашите очи и по-специално ретината. За това предупреждават италиански учени от очната клиника към Университетската болница „Луиджи Сако“ в Милано. Вижте повече по темата.

Същност и цели на проучването, което установява, че новият коронавирус крие опасност от увреждане на нашите очи и в частност на ретината

Изследването има за цел да установи дали съдовите усложнения при коронавирус засягат очите и по-специално ретината. За постигане на поставената цел учените изследват ретината на окото на 54 ковид пациенти до 30 дни от началото на симптомите и 133 неекспонирани лица. Изследването, което позволява на учените да идентифицират съдови промени в ретината, е офталмоскопия. Приблизително 15 минути преди провеждането му зениците на участниците са разширени чрез капки за очи с мидриатичен (разширяващ зениците) ефект, което улеснява огледа на очното дъно. Тук е мястото да отбележим, че в изследването не са включени пациенти в интензивно отделение и такива с изменения в ретината като страдащите от диабетна ретинопатия.

Резултати от изследването

Сравнителният анализ на резултатите от стереоскопичното наблюдение на задния очен сегмент или т.нар. очно дъно установява, че при пациентите с COVID-19 се наблюдават ретинални кръвоизливи и увреждания на кръвоносните съдове на ретината.

Изследователите правят още едно откритие. Оказва се, че средният диаметър на ретиналните артерии и вени при пациентите с коронавирус е по-голям от този при неекспонирани лица.

„Диаметърът на вените е по-голям при по-тежките случаи и показва обратна корелация с времето на поява на симптомите“, пишат изследователите в публикацията по темата.

Направените наблюдения дават основание на учените да заключат, че:

  • COVID-19 може да увреди ретината
  • диаметърът на ретиналните вени е пряко свързан с тежестта на инфекциозното заболяване

Природният начин за предпазване на нашите очи от увреждане в резултат на коронавирус инфекция

На пазара у нас разполагаме с изпитана природна комбинация, която помага да се предотвратят потенциалните увреждания на очите от COVID-19.

Околут Комби/Ocolut® Combi е мощен офталмопротектор за здрава ретина и за по-добро зрение. Това е първият природен продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Четирите съставки – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg) – са комбинирани така, че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите. Благодарение на своето взаимодопълващо действие те:

  • възстановяват плътността на макулния пигмент
  • намаляват пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан
  • предпазват и възстановяват съдовете на ретината

Ентан/Entan® e универсален съдов протектор, който усилва ефекта на офталмопротектора. Пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове в състава му:

  • повлиява благоприятно кръвоснабдяването на ретината
  • засилва зрението

И двата продукта са напълно безопасни и имат отлична поносимост. Подходящи са за продължителен прием. Налични са в аптеките в страната и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola