слънчеви очила опасни

Специалисти от Американската академия по офталмология предупреждават, че некачествените слънчеви очила могат да бъдат опасни за очите и зрението. Предпочитаният летен аксесоар се превръща в потенциален враг на нашите очи, ако не е изработен с цел да осигурява висока протекция. Защо това е така – ще ви разясним в следващите редове.

Защо некачествените слънчеви очила са опасни за очите и зрението ни?

Очите ни притежават собствен механизъм за защита от увреждащите слънчеви лъчи. Благодарение на него при слънчево време зеницата намалява размера си и блокира достъпа и увреждащото действие на светлината. Когато носим слънчеви очила сме подложени на отслабена дневна светлина, която кара очната зеница да се разширява.

Носенето на слънчеви очила, които не блокират увреждащите UV лъчи, позволява още по-лесния им достъп до зеницата

Носенето на слънчеви очила без предпазващ очите ултравиолетов филтър може да доведе до увреждане на роговицата. Некачествените очила повишават риска от развитие на ретинопатия, фотофобия или злокачествено заболяване на клепачите.

Поради изброените причини специалистите съветват да избираме единствено слънчеви очила с висок защитен профил. Стъклата им е добре да имат ултравиолетов филтър и поляризация срещу светлинни отблясъци. Офталмолозите апелират защитата на очите от увреждащите фактори на околната среда, към които спадат и слънчевите лъчи, да започне още през детството. Специалистите съветват още да не се излагаме под пряка слънчева светлина през летните месеци в периода между 9:00 и 16:00 часа. Ако е наложително да излезем навън в тази част от деня, е необходимо да носим слънчеви очила и шапка с козирка.

Друг начин да предпазим очите си от вредното влияние на слънчевите лъчи е като ежедневно им доставяме необходимите за отлично зрение очни пигменти.

Естествени очни пигменти – „природните“ слънчеви очила, от които имаме нужда

Неслучайно офталмолозите наричат специфичните очни пигменти лутеин и зеаксантин „природни“ слънчеви очила. Те представляват избирателно натрупващи се в макулата пигменти, които подпомагат функцията на зрителните органи. Дефицитът им води до зрителни смущения или очни заболявания. Тъй като не се синтезират в организма е необходим допълнителният им прием чрез храната. Той обаче не е достатъчен за набавяне на оптимално количество от важните очни пигменти. За тази цел на помощ идват натуралните офталмопротектори Околут.

Можем да си осигурим нужното дневно количество очни пигменти с прием на Околут Комби/Ocolut® Combi. Висококачественият природен протектор съчетава силата на пигментите лутеин и зеаксантин и антиоксидантите астаксантин и проантоцианидин. Тази комбинация осигуря пълна пигментна и съдова защита на очите и мощна грижа за остротата на зрението. Приемът на Околут Комби неутрализира фототоксичното действие на ултравиолетовите лъчи, предпазва макулата и ретината от свободните радикали и забавя очното стареене. Продуктът е напълно безопасен и е подходящ за продължителен прием.

borola