очни проблеми деца

Изследване хвърля светлина върху очни проблеми при деца, боледуващи от ковид. То е проведено в Ухан – китайският град, от който започна разпространението на коронавируса (COVID-19). Подтик за извършването му е, че малко се знае за очните прояви при педиатрични пациенти с различна степен на тежест на болестта. Резултатите са публикувани в списание JAMA Ophthalmology.

Клиничните характеристики и очни проблеми при деца с COVID-19 могат да се различават от тези при възрастните, казват изследователите

Проучването е ретроспективно. Обхваща 216 педиатрични пациенти със средна възраст 7,25 години, които са хоспитализирани с ковид-19 в периода 26 януари-18 март 2020 г. Целта е да се проследят клиничните симптоми, като специален акцент се поставя върху тези, свързани с очите.

Анализът на данните сочи, че:

  • близо 90% от децата имат член от семействто с потвърдено или подозирано наличие на COVID-19
  • най-честите симптоми при симптоматичните педиатрични пациетни са висока температура (37,5%) и кашлица (36,6%)
  • 43,1% от децата не са проявили системни и респираторни симптоми
  • всички деца с леки (46,8%) или умерени (53,2%) симптоми са се възстановили
  • две деца (4,1%) са имали алергичен конюнктивит преди настъпването на пандемията от COVID-19
  • 22,7% от децата в изследването имат очни прояви
  • най-честите очни оплаквания при децата са секреция от окото (55,1%) и очно дразнене (38,8%)
  • някои по-редки оплаквания са конюнктивална конгестия (кръвоизлив в окото) (10,2%), болка в очите (8,2%), подуване на клепачите (8,2%), сълзене (4,1%)

Прави впечатление, че децата със системни клинични симптоми са по-склонни да развият леки очни прояви

„Няма обаче място за тревога, тъй като проблемите с очите се разрешават с минимални усилия“, категорични са учените.

Данните от проучването са важни, тъй като те могат да са от полза в превенцията и лечението на очни проблеми при децата с коронавирус.

Работещо природно средство срещу очни проблеми при деца с коронавирус

Приемът на Околут/Ocolut® е широко препоръчван от все повече офталмолози у нас на деца през пандемията. Това е изцяло природен продукт, създаден с грижа за детските очи и зрение. Всяка негова капсула съдържа оптимално количество от най-важните очни пигменти лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg). Съставките се натрупват избирателно в макулата – централната част на ретината, която отговаря за централното зрение и фините датайли. Те действат като „храна за окото“ и вътреочен филтър. Неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчението и свободните радикали.

Благодарение на широкото си действие продуктът успешно се прилага за профилактика и лечение на очни заболявания при деца.
Продуктът не съдържа консерванти и изкуствени овкусители. Няма нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ е за продължителна употреба. Има удобен прием и е икономически изгоден. Може да се намери в аптеките в цялата страна или да се поръча още сега от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola