периферно зрение

Периферно зрение – то е познато на всеки от нас и е т.нар. интуитивно виждане, което изпълнява важна функция и ни помага да се движим безопасно навсякъде. Например, вървим напред, но виждаме и човека, който пресича встрани. Забелязваме препятствия и опасности, без да се налага да фокусираме погледа си върху тях.

Защо периферното зрение е толкова важно?

Всъщност, периферното зрение е част от нашата еволюция като хора. Интересен факт е, че то се е развило съществено с появата на дигиталните устройства. С периферното зрение вие успявате да възприемате движенията около вас и да се предпазвате, когато е нужно.

Структура на периферното зрение

Когато говорим за периферното зрение, трябва да разгледаме структурата на човешкото око. В задната и централна област на ретината се намира макулата (жълтото петно). Това е мястото на най-острото зрение.

Около 125 милиона фоторецептори в очите ни са от решаващо значение за нашето зрително възприятие, а те биват два вида – пръчици и колбички.

Ретината има най-голяма плътност на колбичките във фовеята. Ако фиксираме обект встрани от нас с неподвижен поглед напред – под ъгъл от около 1-2°, ние можем напълно ясно да го разпознаем за кратък период от време. А, това се нарича фовеално зрение.

Въпреки това, колкото повече се отдалечаваме от фовеята, толкова повече се увеличава броят на пръчиците, които ни помагат да виждаме при слаба светлина. В областта, която е в периферията на ретината, ние не виждаме ясно, но можем да възприемаме добре движенията около нас.

Ползи от периферното зрение

Периферното зрение често се разглежда като вторично сетиво. Въпреки това, то има решаващо значение за нашата зрителна система, която ни предоставя богата информация за заобикалящата ни среда. А, ето някои от предимствата на периферното зрение:

  • По-добра ситуационна осведоменост – имаме възможност да възприемаме и обработваме информация от заобикалящата ни среда, без да се налага да въртим глава.
  • Подобрено цялостно зрение – имаме допълнителна визуална информация за заобикалящата ни среда.
  • Увеличено време за реакция – откриваме движения и промени в нашата среда, което ни позволява да реагираме по-бързо.
  • По-голяма безопасност – особено в ситуации с потенциални и непредвидени опасности.
  • По-ефективно учене – подобрява способността ни на запаметяване на информация.

Как да подобрим периферното зрение?

Сега ще ви представим техники за подобряване на периферното зрение, което е така съществена част от нашата зрителна система.

  • Упражнения за очите – ще укрепнете мускулите в зрителния орган и подобрите неговата гъвкавост. Най-простото упражнение, което може да изпълнявате е това да се фокусирате върху даден обект, а след това бавно да премествате поглед към периферията. Повторете това няколко пъти.
  • Прекарайте време сред природата – естествената среда е пълна с визуални стимули, които ще подобрят зрителното ви възприятие.
  • Медитирайте – фокусирайте вниманието си върху дъха си и погледнете към обект, а след което – бавно отмествайте поглед.
  • Използвайте умишлено периферното си зрение – например, докато вървите по улицата, опитайте да “разгледате” и всичко около вас. По този начин вие ще обучите мозъка си да бъде наясно с цялостното си визуално възприятие.

И така, научихме важни неща за периферното зрение, а за още интересни факти относно зрението – може да прочетете други интересни статии в нашия блог.

С грижа към периферното зрение изцяло от природата

Специалистите у нас, препоръчват прием на Околут Комби / Ocolut® Combi, който е първият естествен офталмопротективен продукт в България, съдържащ всички пигменти и антиоксиданти за очи, от които се нуждаете. Във всяка своя капсула, той съдържа силна комбинация от зеаксантин, лутеин, астаксантин и проантоцианидин за пълна пигментна и съдова защита на очите.

Целта на всички тях е да понижат или изцяло намалят риска от развитие на очни заболявания като катаракта и др., а освен това – ще подобрят цялостно зрението ви.

За постигане на най-добри резултати, приемайте продължителен период от време. Продуктът е с доказан профил на безопасност и без данни за противопоказания.

Може да го откриете в аптечната мрежа, както и онлайн на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola