подобряване на зрителната острота

Приемът на 2,5 g натурално какао на прах е ефективен начин за подобряване на зрителната острота през деня при млади хора. Това установява съвместно проучване на:

  • университет „Комплутенсе“ в Мадрид (UCM)
  • Института за наука и технология в областта на храните и храненето към испанския Висш съвет за научни изследвания (ICTAN-CSIC)

Резултатите са публикувани в изданието The Journal of Functional Foods.

Подобряване на зрителната острота с какао на прах според проучването

Проучването изследва ефекта на следните полифеноли върху остротата на зрението:

  • флавоноиди от какао
  • антоцианини от червени горски плодове

За целите на проучването доброволците приемат в три последователни пъти и след изпразване на стомаха:

  • чисто неподправено мляко
  • мляко с натурално какао на прах
  • напитка с горски плодове

Три часа след приема на всяка от посочените напитки учените измерват нивото на полифеноли в урината на участниците.
За оценка на зрителната острота през деня и нощта изследователите използват карти с букви, разположени на 4 метра от доброволците. Тестват фотопичното (при висока осветеност) и мезопичното (при намалена осветеност) им зрение. Проследяват доколко добре се адаптират очите на участниците в тъмнината чрез психофизичен метод. Въпросният метод помага за изследване динамиката на възстановяване на чувствителността след намаляване на пигментите в ретината.

Анализът на резултатите сочи, че…

  • фотопичнoтo зрение на доброволците се подобрява значително след приема на мляко с натурално какао
  • мезопичното зрение и адаптацията към тъмнината не се повлияват нито от полифенолите в какаото, нито от полифенолите в червените горски плодове

Изследователите приписват положителните ефекти върху фотопичното зрение на съдържанието на флаваноли и теобромин в какаото. „Трябва да се проведат допълнителни проучвания, за да се оцени действителното въздействие на какаовите флаваноли и теобромина върху зрителната острота“. С категоричност заявява д-р Соня де Паскуал-Тереса, един от изследователите в проучването.

За ефективно подобряване на зрителната острота офталмолозите у нас препоръчват…

Околут Комби/Ocolut® Combi – най-мощният природен офталмопротектор на българския пазар. Продуктът съдържа оптимално количество специфични пигменти и антиоксиданти за очи с благотворен ефект върху зрението. Всяка растителна капсула (VGcaps) съчетава силата на лутеин 10 mg, зеаксантин 750 μg, астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg. Формулата осигурява пълна грижа за очите и гарантира подобряване на зрението дори при страдащите от различни очни заболявания.

Освен че е ефективен продуктът е напълно безопасен. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. За постигане на най-добри резултати се препоръчва по-продължителна употреба по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Наличен е в аптечната мрежа в страната и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola