проблеми с очите през есента

Всеки е застрашен от проблеми с очите през есента. Научете кои са най-често срещаните оплаквания в началото на студеното полугодие и как да предпазите зрителните си органи от тях!

Алергии – най-честите причини за проблеми с очите през есента

Есента не случайно е наричана сезон на алергиите. И точно те засягат първо очите. Появява се характерното зачервяване, подуване, дразнене, сърбеж и сълзене на очите. Ако имате подобни оплаквания, в началото на сезона посетете офталмолог. Уверете се, че изпитваните симптоми са в резултат на алергия, и насочете усилия към овладяването ѝ. Избягвайте излагането на есенни алергени, проветрявайте помещенията у дома и в офиса, и се грижете за цялостното състояние на очите.

Сухота в очите

Докато сухотата в очите не е типично сезонен проблем, тя е силно изразена именно през есента. Причината се крие в навлизането на сух и студен въздух. Използването на отоплителни уреди също допринася за изсушаване на въздуха у дома и на работното място, и поява на сухота в очите. За да си помогнете хидратирайте организма си добре и инвестирайте в овлажнител за въздух.

Ултравиолетово увреждане на очите през есента

Слънцето сменя позицията си на небето през цялата година. През есенните и зимните месеци положението му не е директно върху нас. Вместо това, то грее под ъгъл, като именно това прави лъчите му по-вредни за очите. Хората по-често носят слънчеви очила през лятото. Но специалистите съветват тази практика да продължи и през есента и зимата. Добре е да заложите на очила с висококачествени стъкла за оптимална UV протекция. Не забравяйте, че продължителното излагане на слънчеви лъчи на незащитени очи може да доведе до развитие на катаракта и макулна дегенерация.

Проблеми с очите през есента при хората, носещи контактни лещи

Полени и прахови частици могат да се натрупат по контактните лещи, особено при недобрата им поддръжка. Въпреки че е сравнително рядко явление, това замърсяване може да предизвика различни форми на конюнктивит. Ще разпознаете инфекцията по зачервяването на склерата, подуването на клепачите и изтичането на секрет от очите. Ако забележите тези симптоми, задължително насрочете преглед при очния си лекар. Предписаните от специалист капки за очи и преустановяване носенето на лещи за известно време решават проблема. Винаги почиствайте контактните си лещи според изискванията и ги подменяйте след изтичане на срока на годност.

Висококачествена очна грижа през всеки сезон

Добрата грижа за здравето на очите гарантира предпазване от често срещаните проблеми, както и по-лесното им преодоляване при евентуално възникване. За да сте сигурни, че давате на очите си само най-доброто, започнете прием на Околут Комби/Ocolut® Combi. Благодарение на комбинацията от мощни антиоксиданти и пигменти за очи, продуктът оказва пълна съдова и пигментна протекция на зрителните органи. Предпазва очите от свободните радикали, увреждащото действие на ултравиолетовите лъчи и използваните дигитални устройства. Справя се бързо с често изпитваната сухота и умора в очите. Забавя очното стареене. Подобрява зрителната функция и нощното виждане. Укрепва кръвоносните съдове и кръвоснабдяването на зрителните органи. Предпазва от развитие на очни заболявания и съдейства за лечението на ретинопатии и катаракта. Не предизвиква странични ефекти и е икономически изгоден – приема се по 1 капсула дневно.

borola