ретинопатия при деца

Появата на ретинопатия при деца с диабет тип 2 е напълно възможна. Заключението е от проучване на американски изследователи, публикувано в онлайн изданието на JAMA Ophthalmology на 2 декември 2021 г.

Не е изключено развитието на ретинопатия при деца и младежи

Учените изследват риска от развитие на очното заболяване, свързано с диабета, за период от 50 години. Изследваните хора са 525 на брой на възраст до 22 години с диабет тип 1 или 2.

При анализа на данните изследователите установяват, че 15 години след диагнозата диабет:

  • опасността от диабетна ретинопатия е 88% по-висока при подрастващи и младежи с диабет тип 2, отколкото при такива с диабет тип 1

На учените им прави впечатление също, че:

  • младежите с диабет тип 2 са по-рискови за напреднала форма на диабетна ретинопатия и за оперативно лечение на заболяването

Изследователите предупреждават, че в проучването има известни ограничения като например фактът че…

  • диабет тип 1 се проявява бързо, докато диагностицирането на диабет тип 2 отнема време

Диабет тип 1 има остро драматично начало и се налага бързо лечение. Признаците и симптомите на диабет тип 2, пък често се развиват бавно и в много случаи остават незабелязани. Така диагнозата и лечението се забавят, а с това се увеличава рискът от усложнения.

„Увеличаването на усилията за обществено здравеопазване и скриниг на диабет тип 2 е от важно значение. То е от полза за навременното диагностициране, адекватното лечение и добрия изход за пациентите. Може да помогне за предотвратяване усложнения на очите, които водят до загуба на зрението“. Коментарът е на главният автор на изследването Патриша Бай. Тя е студентка по медицина в медицински колеж „Аликс“ към клиника „Майо“ в Аризона, САЩ.

Бай се надява, че откритията ще послужат за:

  • основа на проучвания, фокусирани върху превенцията на очни заболявания при деца и младежи с диабет тип 2

За намаляване на опасността от поява на очни заболявания като ретинопатия при деца и младежи наши офталмолози препоръчват…

Околут/Ocolut®

Специално създаден продукт за детските очи. Всяка капсула съдържа рационалното съчетание от лутеин 6 mg и зеаксантин 450 µg. Като покрива дневните нужни от незаменимите очни пигменти, той се грижи за доброто зрение и намалява риска от макулно увреждане.

Околут Комби/Ocolut® Combi

Мощен протектор на зрението, подходящ за възрастни и младежи. Освен лутеин 10 mg и зеаксантин 750 µg той доставя на очите очните антиоксиданти астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg. Четирите съставки са комбинирани така, че осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.

И двата продукта са напълно безопасни, имат отлична поносимост и са подходящи за продължителен прием. Могат да бъдат закупени от аптеките или от www.momo.bg – сайтът на онлайн магазин МоМо.

borola