симптоми при проблеми с очите

Човек може да изпита най-различни по вид и тежест симптоми при проблеми с очите. Днес ще отсеем най-срещаните от тях и ще обясним за какъв очен проблем могат да подсказват.

Зачервяване и сухота като едни от най-изпитваните симптоми при проблеми с очите

Няма по-ясен сигнал за проблем, протичащ в окото, от неговото зачервяване. Червенината значи, че окото е раздразнено и кръвоносните му съдове са разширени. Това може да бъде в резултат на редица причини, като химикали, алергени, травма и дълго стоене пред компютъра.
Сухотата е другото често изпитвано очно смущение. При нея очите се чувстват сухи, парещи или с усещане за наличие на чуждо тяло. „Сухите очи” не произвеждат достатъчно сълзи за адекватна лубрикация. Най-често сухотата в очите се получава в резултат на рядко мигане при работа с електронно устройство.

Главоболие

Болката в главата, врата и лицето се означава като главоболие. Тя може да бъде с различна тежест и проява (тъпа, остра или пулсираща в слепоочията). Може да е сигнал за различни състояния на организма, като стрес и високо кръвно налягане. Често главоболието се свързва и с проблеми с очите. С главоболие се асоциират рефракционни грешки (късогледство, далекогледство), глаукома и фотокератит.

Замъгляване на зрението и двойно виждане

Замъгляването на зрението може да се случи в резултат на стрес, стоене дълго време на силна светлина или след продължителна работа с електронно устройство. Но необичайното замъгляване, в комбинация с двойно виждане, алармира за по-сериозен зрителен проблем. Тези промени в зрението могат да сигнализират за:

„Плаващи” обекти и необичайни светлини в зрителното поле

„Плаващите обекти” са мътнините, под формата на точки или мрежички, които понякога виждаме. Докато си мислим, че са пред очите ни, те всъщност се намират в стъкловидното тяло на окото. Представляват сенките, хвърлени върху ретината от малки натрупвания на клетки. Обикновено са безобидни, но при някои хора могат да са индикация за:

  • диабетна ретинопатия
  • разкъсване или отлепяне на ретината
  • отлепване на стъкловидното тяло
  • увеит

Светкавици, мигащи светлини или ивици светлина също могат да се появят в зрителното поле. Обикновено проблясъците са резултат от изменения в стъкловидното тяло и често се получават в процеса на стареене. Често срещани са и при отлепване и разкъсване на ретината. Опасни са и изискват преглед от специалист.

Вземете правилните решения при симптоми при проблеми с очите

Изпитването на симптом на потенциален очен проблем трябва да ви изпрати в кабинета на офталмолога. След диагностика, той ще определи има ли нарушение и какво е то. Следващата стъпка е пълна подкрепа за очите и зрението. Осигурява я Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът е природно средство за профилактика и поддържащо лечение на най-популярните очни смущения и заболявания. В състава му присъства мощна комбинация от най-важните пигменти и антиоксиданти за очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те оказват пълна пигментна и съдова протекция на очните структури. Благодарение на тях, продуктът защитава макулата и ретината, подобрява зрението и предпазва очите от UV светлината. Бори сухотата, умората, паренето и други очни оплаквания. Действа противовъзпалително и противооточно. Помага в лечението на ретинопатии и катаракта. Има стабилен профил на безопасност – може да се приема продължително време без риск от странични ефекти.

borola