стрес и зрение

Стрес и зрение, което е увредено от твърде много психическо напрежение? За съжаление, в днешно време тази комбинация се наблюдава твърде често. Какви зрителни нарушения може да причини високият стрес и какви са решенията за избягване на проблемите? Отговаряме на тези въпроси в следващите редове.

Стрес и зрение = стрес-индуцирани смущения на визуса

Психическият стрес поставя човека в режим „бий се или бягай”. Инстинктивната реакция на тялото е да произвежда повече хормони, като адреналин и кортизол, които ускоряват сърдечния ритъм. И докато този естествен механизъм не е толкова полезен за справяне с не-физически предизвикателства, той все пак се активира.

При изпитване на стрес, високите нива на адреналин оказват напрежение върху очите, което може да причини замъгляване на зрението или тунелно виждане. Зениците се разширяват в стресови ситуации. Ако психическото напрежение персистира за дълъг период от време, разширяването на зениците може да предизвика фоточувствителност, напрежение и умора в очите. При прекомерен стрес, мускулите, включително и тези около очите, се стягат. В резултат клепачите могат неволно да потрепват или да се изпита болка в областта на зрителните органи. Сухотата в очите и „плуващите мътнини” или „мушици” в зрителното поле също са смущения, често изпитвани при стрес.

Редуциране на ефектите на стреса върху зрението

Налагането на контрол над стреса помага за облекчаване на негативното му влияние върху очното здраве. Понякога, овладяването на стреса може да бъде трудна задача. От значение е обаче, да осъзнавате кога сте изложени на стрес и какво можете да направите, за да се почувствате по-добре. За сваляне на напрежението след стресови ситуации се препоръчва да използвате набор от работещи за вас стратегии. Те могат да бъдат спорт, медитация, дихателни техники или други полезни практики за неутрализиране на ефектите на стреса.

След овладяване на стреса трябва да получите облекчение и на зрителните смущения, свързани с него. Стрес-индуцираните нарушения обикновено са краткотрайни. Ако обаче, продължат да ви тревожат, насрочете преглед при офталмолог.

Безотказен подход за облекчаване на зрителни смущения

Смущенията на зрението са изпитвани проблеми, дори и при липса на стрес. Те се наблюдават все по-често, като резултат от ежедневието на съвременния човек. За да се преодолеят се изисква удачен подход, който да включва цялостна подкрепа на зрението. Пълна грижа за визуса осигурява Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът представлява иновативен офталмопротектор, съдържащ най-важните природни компоненти за добро зрение – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Тези естествени активни вещества осигуряват мощна пигментна, съдова и антиоксидантна защита на очните структури. Спомагат за подобряване функцията на фоторецепторните клетки, а оттам и остротата на зрението. Предпазват и възстановяват очните съдове. Подобряват кръвоснабдяването на окото, действат противовъзпалително и противооточно. Неутрализират фототоксичното въздействие на слънчевите лъчи и изкуствената синя светлина. Облекчават сухотата, напрежението и умората в очите. Съдействат за справяне със зрителните смущения, както и за тяхната превенция. Напълно безопасни са за здравето.

borola