увреждане на зрението

Най-честите причини за увреждане на зрението могат да се коренят във вредните навици, начина на живот или здравословни проблеми. Ето на какво да обърнете специално внимание, за да запазите очите и зрението си в отлично състояние.

Увреждане на зрението от тютюнопушене

В офталмологията, тютюнопушенето се свърза с развитието на катаракта и макулна дегенерация. Тези очни заболявания причиняват прогресивно увреждане и могат да доведат до загуба на зрението.

Прекомерно ползване на електронни устройства

Пренебрегван факт е, че дългите часове, прекарани пред екрана на дигиталните устройства, увреждат зрението. Има причина очите ни да са уморени след работа с компютър или продължително взиране в смартфона. Тя се крие в напрягане на очите при четене на дребен шрифт, постоянното им облъчване с вредна синя светлина и намален брой мигания. Колкото по-малко мигаме, толкова по-малко сълзи произвежда окото. Без необходимото овлажняване, чувстваме сухота, умора в очите и замъгляване на зрението. Това зрително смущение, познато още като синдром на сухото окото, може да увреди ретината и да повиши риска от късогледство.

Пренебрегване носенето на защитни очила

Независимо дали работите в рискова среда, косите ливадата или извършвате ремонт у дома – не забравяйте да носите специални предпазни очила! Тази често неглижирана протективна мярка може да спаси очите ви от тежки увреждания.

Забравяне носенето на слънчеви очила

Слънчевите очила не са само моден аксесоар, а необходимост, когато става въпрос за защита на очите и зрението. Прекаленото излагане на ултравиолетови лъчи може да увреди ретината, като повиши риска от развитие на очно заболяване или абнормално образувание. За това заложете на слънчеви очила от висок клас и не забравяйте да ги носите и през зимните месеци!

Медицински състояния, които могат да предизвикат увреждане на зрението

Някои здравословни състояния и заболявания се свързват с очни проблеми или развитие на такива на по-късен етап. Ако сте фамилно предразположени или вече засегнати от някое от следващите медицински състояния, се консултирайте с офталмолога си. Той ще ви даде насоки за поддържане на очното здраве и запазване на доброто зрение. Сред медицинските състояния, които могат да влошат зрението, са:

  • Диабет
  • Инсулт
  • Псориазис
  • Мигрена

Диета, бедна на полезни за очите вещества, като причина за увреждане на зрението

Непълноценното хранене се отразява негативно върху всички аспекти от здравето, включително и това на очите. Ако в диетата ви липсват витамини Е, C, A, B12, антиоксиданти и каротеноиди, си ги набавете чрез редовен прием на плодове, зеленчуци, сурови ядки, семена и месни продукти. За да сте сигурни, че осигурявате на очите си оптимални количества антиоксиданти и специфични пигменти, заложете на Околут Комби/Ocolut® Combi.

Продуктът представлява висок клас офталмопротектор, обогатен с най-важните антиоксиданти и пигменти за очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Действието му е насочено към пълна съдова и пигмента защита на зрителните органи. Предпазва ги от свободните радикали, фототоксично увреждане и преждевременно стареене. Съдейства за подобряване на остротата на зрението, нощното виждане, справяне със сухотата и умората в очите. Възстановява и предпазва съдовете на ретината и заздравява капилярите. Защитава хората във висок риск от зрителни увреждания.

borola