витамини за очите

В настоящата статия ще изброим най-важните витамини за очите. Техният прием поддържа здравето на очите и остротата на зрението.

Витамини за очите, които са от първостепенно значение

Сред най-важните витамини за очи се открояват:

Витамин А (ретинол)

Този мастноразтворим витамин има ключова роля за доброто зрение, тъй като подпомага функциите на ретината (най-вътрешният слой на очната ябълка). Участва в синтеза на родопсин – зрителен пигмент, който е изключително чувствителен към светлина и позволява виждане при слаба осветеност. Патологичното намаляване на секрецията на родопсин е една от основните причини за намалено нощно виждане (кокоша или още нощна слепота).

Накратко, витамин А е жизненоважен за здравето на очите, защото:

  • подпомага адаптирането на очите към тъмнина
  • овлажнява очната повърхност и намалява риска от синдром на сухото око
  • защитава от катаракта (перде на очите) и макулна дегенерация

Витамин С (аскорбинова киселина)

Това вещество подпомага синтеза на колаген и укрепването на кръвоносните съдове, поддържа формата и здравината на роговицата (част от външната обвивка на окото). Това го прави незаменим помощник в борбата с възпаление на роговицата. Има силно изразени антиоксидантни свойства. Намалява риска от катаракта, като неутрализира свободните радикали.

Витамин Е (токоферол)

Мастноразтворимият витамин Е е мощен антиоксидант. Подпомага борбата със свободните радикали. Противодейства на оксидативния стрес. Забавя процесите на стареене на клетките. Намалява наполовина риска от развитие на възрастово обусловена макулна дегенерация.

Витамин В12 (метилкобаламин)

Този представител на групата на B комплекс има важно значение за нервната система. Той предпазва зрителния нерв от увреждане.

Приемът на витамини за очите е важен, но не бива да се забравят пигментите и антиоксидантите

За поддържане на добро здраве на очите и за успешно подобряване на зрението при очни заболявания, е важно витамините за очи да се комбинират с прием на пигменти и антиоксиданти. Оптимални дози от тези незаменими вещества могат да се набавят с помощта на Околут Комби/Ocolut® Combi. Този висококачествен офталмопротектор съчетава в себе си силата на пигментите лутеин и зеаксантин, и антиоксидантите астаксантин и проантоцианидин. Съставките са съчетани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите и да подобрява остротата на зрението.

Околут Комби не само поддържа доброто зрение, но и предпазва от очни заболявания и рефракторни нарушения.

Продуктът е произведен според изискванията за добра производствена практика. Не предизвиква нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Идеално решение е за вегетарианци и вегани, тъй като се предлага в иновативни растителни капсули (VGcaps).

Наличен е на сайта www.momo.bg, магазини „Здраве и природа“ и по-добрите аптеки.

borola