синя светлина очи

Излъчваната от екраните на дигиталните устройства синя светлина необратимо уврежда човешките очи и ускорява загубата на зрение. Това установяват изследователи от Университета на Толедо в Охайо, САЩ. Резултатите са публикувани в сп. Scientific Reports. Още подробности в следващите редове.

Синя светлина – крие тежки последствия за нашите очи и зрение

Продължителното излагане на синя светлина води до образуването на опасни молекули във фоторецепторите.

Фоторецепторите са сензорни клетки в макулата (централната част на ретината), които улавят светлината и я преобразуват в електрически сигнал. Най-общо казано те създават образ.

Молекулите, за които стана въпрос, увреждат макулата и увеличават риска от макулна дегенерация. Заболяването се характеризира с прогресивно намаляване на централното зрение, а в крайните стадии завършва с атрофия на клетките и слепота.

Изследователите обръщат внимание на факта, че синята светлина постепенно уврежда окото. Обяснението на това е просто – тя е по-интензивна, с по-висока енергия и по-къса дължина от останалите вълни.

Синята светлина и нейният „съучастник“

„В нашето дигитално ежедневие постоянно сме изложени на синята светлина. И, което е още по-тревожно, нито роговицата, нито очната леща могат да ѝ противодействат, като я блокират или отразят по някакъв начин. Така синята светлина безпрепятствено достига макулата и я уврежда. Силно се надяваме тази опасна тенденция да се обърне, като се разработят нови начини са борба с макулното увреждане“. Коментарът е на д-р Аджит Карунаратне. Той е преподавател във Факултета по химия и биология в Университета на Толедо и един от изследователите в проучването.

Учените поясняват, че фоторецепторните клетки се нуждаят от ретинол (форма на витамин А), за да възприемат светлината и да изпратят сигнал до мозъка. Под въздействие на синята светлина обаче ретинолът задейства серия от реакции. В резултат се образуват токсини и фоторецепторите умират.

И тук нещо интересно. Сами по себе си синята светлина и ретинолът не увреждат макулата. Това се случва единствено, когато са в комбинация.

Природен щит за детските и зрелите очи срещу опасната синя светлина

Офталмолозите у нас препоръчват да се противодейства на синьото лъчение с два доказани офталмопротектора.

Околут / Ocolut® е специално разработен за детските очи. Активни съставки са най-важните основни пигменти на макулата – лутеин и зеаксантин. Подпомага зрението, функцията на макулата и лещата на окото. Действа като вътреочен филтър и „храна“ за окото.

Околут Комби / Ocolut® Combi е предназначен за очите на възрастните. Формулата съчетава лутеин, зеаксантин, астаксантин, проантоцианидин . Приемът осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите. Комплексното действие на съставките допринася за възстановяване плътността на макулния пигмент. Предпазва и възстановява ретиналните съдове.

Благодарение на лутеина и зеаксантина в състава си и двата продукта филтрират и неутрализират негативното въздействие на лъчението върху незащитените очи.

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Идеален избор за вегани, вегетарианци и хора на пост.
Продуктите се предлагат в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola