стареене на окото

С напредване на годините все по-често забелязваме отчетливи признаци за стареене на окото. Как се променя зрението ни с годините, кои симптоми подсказват за риск от зрителни проблеми и можем ли да забавим процеса на очно стареене?

Какво подсказва за протичащи процеси на стареене на окото?

По-трудно различаване на цветове

С напредване на възрастта клетките в очите, отговорни за разпознаване на цветове, стават по-малко чувствителни. Това довежда до по-трудно определяне на точния нюанс на даден цвят.

По-голяма нужда от светлина

С възрастта, зениците ни стават по-малки и се нуждаят от повече светлина, за да виждаме ясно.

По-трудно приспособяване към промени в светлината

Приспособяването на окото към резки промени в светлинната обстановка отнема много повече време с напредването на възрастта. Три пъти по-трудно е очите ни да привикнат, ако преминаваме от осветено в тъмно помещение или излизаме на ярка слънчева светлина.

Отделяне на по-малко сълзи

Когато очите стареят, слъзните канали произвеждат по-малко сълзи. Това е предпоставка за честа поява на сухота, умора и раздразнения на очите.

Сигнали за висок риск от възрастово обусловени очни заболявания

Внезапна поява на петна и „плаващи обекти“ в зрителното поле

Появата на т.н. „плаващи обекти“ е нормална част от процеса на стареене на очите. Най-често те се забелязват при силно осветление или пряка слънчева светлина. Но изненадващата поява на множество петна, проблясъци или „плаващи обекти“ в полезрението може да е сигнал за опасно очно заболяване.

Двойно виждане

Двойното виждане може да е симптом на множество очни заболявания. Ако започнете да виждате двойни изображения, моментално потърсете специализирана помощ.

Замъглено виждане на едното око

Ако сте над 60-годишна възраст и зрението на едното ви око е замъглено, то това може да е сигнал за поява на макулна дупка. Тъй като това е опасно състояние, което прогресира и може да доведе до загуба на зрението, е необходимо да посетите офталмолог.

Протекция на зрението и намаляване на риска от очни увреждания при стареене на окото

При висок риск от възрастово обусловени очни заболявания, за подкрепа на зрението и забавяне на стареенето на очите, офталмолозите съветват да се приемат природни офталмопротектори. Висококачественият продукт, препоръчван за тази цел, е Околут Комби/Ocolut® Combi.

Околут Комби е протектор на зрението, съдържащ мощна комбинация от очни пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Активните съставки осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. Продуктът се препоръчва за прием при профилактика на стареене на очите и висок риск от очни заболявания.

При допълващо лечение или превенция на често срещаното заболяване възрастово обусловена макулна дегенерация, специалистите съветват да се приема Околут Дуо/Ocolut® Duo. Той снабдява окото с високо количество лутеин и зеаксантин и се грижи за защита на макулата и ретината от свободните радикали.

borola