увеит лечение

Курсовете на повтарящо се лечение с кортикостероидни инжекции подобряват зрението при хора с персистиращ или рецидивиращ макулен едем при увеит. Сравнението е на база две други лечения (с метотрексат и ранибизумаб).

Заключението е от проучване, финансирано от Института по офталмология в САЩ (NEI). Резултатите са публикувани в сп. Ophthalmology.

Увеит и лечение, което е най-подходящо при макулен едем

„Допреди да проведем проучването, не бяхме наясно кое е най-доброто лечение за персистиращ макулен едем – водеща причина за загуба на зрение при увеита. Резултатите от изследването обаче са категорични! Многократното поставяне на вътреочни инжекции с кортикостероиди е по-ефективно от инжекциите с метотрексат и ранибизумаб“. Коментарът е на главния автор д-р Дъглас Джабс от Факултета по обществено здраве на университета „Джон Хопкинс“ в гр. Балтимор, САЩ.

Припомняме, че увеитът е възпаление на съдовата обвивка на окото. То е рядко срещано, но опасно очно заболяване. Смята се за третата водеща причина за слепота в световен мащаб.

А сега преминаваме към изследването, проведено в 33 клинични центъра в САЩ, Великобритания, Австралия и Индия

Участниците са 194 на брой (225 изследвани очи). Всички те са с добре контролиран увеит и с персистиращ или рецидивиращ макулен едем. 65 от изследваните лица са на кортикостероида дексаметазон, 65 – на метотрексат, 64 – на ранибизумаб.

Всички участници предварително са получили поне една вътреочна инжекция с кортикостероид срещу макулния едем при увеит

След 12 седмици е отчетено подобрение в състоянието и в трите изследвани групи. Впечатление прави, че намалението на възпалението на съдовата обвивка на окото е най-голямо в групата на дексаметазон (35% срещу 20% за ранибизумаб и 11% за метотрексат). Освен това само в групата на дексаметазон има подобрение в зрението. Участниците успяват да видят почти цял ред от таблото за очен преглед.

Повишаване на вътреочното налягане се посочва като страничен ефект при лечението с дексаметазон. И все пак учените са обнадеждени. Многократното поставяне на вътреочни инжекции с кортикостероиди може да се окаже ключ към подобряване състоянието на пациенти с персистиращ или рецидивиращ макулен едем при увеит, смятат те.

Неизменно допълнение към настоящото лечение на увеит

Пигментите и антиоксидантите за очи в комбинация с качествени омега-3 мастни киселини съдействат за намаляване на възпалителните процеси в окото. Подобряват и кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор. Ето защо все повече наши офталмолози препоръчват едновременния прием на две доказани средства.

Околут Комби/Ocolut® Combi е първият природен продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Благодарение на своя рационален състав – лутеин, зеаксантин, астаксантин, проантоцианидин – осигурява пълна пигментна и съдова грижа за очите.

За повишаване ефективността на продукта съдейства ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+. Той доставя на очите необходимите количества омега-3 мастни киселини и витамин E. Съставките помагат за овладяване на високото вътреочно налягане и превенция на глаукома (едно от най-тежките последствия от увеита).

Продуктите са напълно безопасни. Предлагат се без рецепта в аптеките. Могат да бъдат поръчани и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola