откриване на глаукома

Навременното откриване на глаукома е гаранция за овладяване на очното заболяване в над 90% от случаите. Това заявява категорично Патриша Гомес Перес, специалист офталмолог в болница „Киронсалуд Сан Хосе“ в Мадрид. Повод за изказването ѝ е Световния ден за борба с глаукомата, отбелязван всяка година на 12 март.

Повече за нуждата от навременното откриване на глаукома, нейното диагностициране и лечение

„Глаукомата е очно заболяване, което прогресивно засяга зрителния нерв и причинява промени в зрителното поле на пациента. Крайният стадий на болестта е слепота. Обикновено, но не винаги, появата на глаукома се дължи на повишено вътреочно налягане. Най-уязвими са хората над 40-годишна възраст и тези с фамилна анамнеза на заболяването“, информира д-р Гомес Перес. Тя обаче изрично подчертава, че макар да съществува предразположеност към глаукома:

  • заболяването може да бъде овладяно в над 90% от случаите, ако бъде открито в ранен стадий

Оттук според д-р Гомес Перес произтича и важността на въпроса за:

Офталмоложката подчертава нуждата от наблюдение на:

  • рискови пациенти (с очна хипертония и/или с роднина от първа степен с диагноза глаукома) с оглед превенция на очното заболяване

На пациентите, които са в риск от развитие на глаукома, д-р Перес препоръчва редовно да посещават кабинета на офталмолога

Специалистът ще измери очното налягане и ще изследва зрителния нерв (томография) и зрителното поле (периметрия). Ако бъдат открити някакви проблеми с очите, ще предпише необходимото лечение, казва д-р Гомес Перес. Тя настоява, че ранното откриване на заболяването е от изключителна важност. По думите ѝ времето на диагностициране на състоянието до голяма степен е определящо за терапевтичния подход и прогнозата.

„Разширяването на познанията за лечението и методите за овладяването на глаукома са наша основна задача като офталмолози. Естествено всичко трябва да е адаптирано към индивидуалните нужди на пациента“, казва в заключение д-р Перес Гомес.

При откриване на глаукома веднага трябва да се започне адекватно лечение

Все повече наши опитни офталмолози допълват терапията с Околут Комби/Ocolut® Combi. Това е първият природен продукт на българския пазар, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи.

Всяка растителна капсула (VGcaps) осигурява мощна комбинация от лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Съставките са така подбрани, че да осигуряват пълна грижа за очите и да подобряват зрението при различни очни заболявания, включително глаукома.

Продуктът е напълно безопасен и се отличава с много добра поносимост при продължителна употреба. Подходящ е за вегани и вегетарианци. Дозира се по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Икономичен е и стига за дълго време.
Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola