високо вътреочно налягане

Високо вътреочно налягане или очна хипертензия, е състояние, при което налягането в очите е по-високо от нормалното и може да причини увреждане. Всичко за очния проблем ще научите в публикацията.

Причини за високо вътреочно налягане

Течността в предната част на окото се нарича воден хумор. Той снабдява окото с необходими за функционирането му вещества и спомага за отвеждане на отпадните продукти. Нивото на вътреочно налягане зависи от баланса между произведения воден хумор и дренирането му извън окото. В повечето случаи, очна хипертензия се причинява от запушване на дренажните канали на окото. Без подходящо оттичане, налягането на водния хумор се повишава, а това води до по-високо вътреочно налягане.

Рискови фактори за повишаване на вътреочното налягане

  • Фамилна предразположеност към развитие на очна хипертензия или глаукома
  • Напредване на възрастта
  • Етнос – хората от африканско-карибски произход попадат в по-висок риск
  • Силно късогледство
  • Прием на определени медикаменти
  • Травми на окото

Симптоми на високо очно налягане

Повишеното очно налягане обикновено не проявява характерни симптоми и не води до бързо увреждане на зрението. Въпреки това, рискът от развитие на глаукома се повишава в дългосрочен план, а заболяването причинява сериозни вреди на очите и зрението.

Диагностициране на високо вътреочно налягане

Чрез очен тест офталмологът ще определи дали имате повишено очно налягане и дали проявявате симптоми на глаукома:

  • Очното налягане се измерва с помощта на тонометър. За нормално и средно очно налягане се считат стойности между 10 mmHg и 21 mmHG.
  • Определя се състоянието на оптичния нерв.
  • Тест на визуалното поле проверява периферното зрение.
  • Следи се за други признаци на очни заболявания, които са свързани с повишаване на вътреочното налягане.

Методи за овладяване на високото очно налягане

При необходимост, очната хипертензия може да бъде лекувана с приложение на капки за очи за намаляване на очното налягане. Хората във висок риск от глаукома е нужно да посещават редовни офталмологични прегледи и да следват всички препоръки за намаляване на опасността. Това, което също е удачно да се приложи за намаляване на вътреочното налягане и редуциране на риска от глаукома, е прием на офталмопротектори. Те се отличават с висока ефективност в подкрепа на очното здраве и пълно отсъствие на странични ефекти. Специалистите препоръчват да насочите вниманието си към природния продукт Околут Комби/Ocolut® Combi. Той съдържа естествени очни пигменти и антиоксиданти за пълна пигментна и съдова защита на очите. Околут Комби спомага за намаляване на високото очно налягане, подобряване на зрението и предпазване на очите от заболявания.

За повишаване на ефективността на продукта се препоръчва да се комбинира с прием на ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+. Той доставя на очите необходимите количества омега-3 мастни киселини и витамин E за овладяване на високото вътреочно налягане и превенция на глаукома.

borola