високо очно налягане

Причините за поява на глаукома не са изяснени. Към момента за основен провокиращ фактор на коварното очно заболяване, което крие сериозен риск от слепота, се посочва високо очно налягане. Ето защо хората, които имат този проблем, не бива да отлагат разрешаването му.

Изпитани практики за понижаване на високо очно налягане

Ограничаване на стреса

Силното нервно напрежение е в основата на високото очно налягане. Това налага предприемането на спешни мерки за намаляване на негативния му ефект върху очите и зрението. Отдаването на дейности, които отпускат съзнанието и прогонват делничните грижи, е сред изпитаните начини за прогонване на стреса. С изразен противостресов ефект е практикуването на йога и тай-чи, слушането на медитативна музика и посвещаването на отдавна забравено хоби.

Избягване на наситени мазнини

Наситените мазнини са заплаха не само за здравето на сърцето, но и на очите. Доказано е, че приемът им в неограничени количества води до високо очно налягане. Поради това консумацията им трябва да се ограничи до минимум. Препоръчително е да не надвишават 7% от общия калориен прием за деня. По-голямата част от калориите трябва да идват от ненаситени мазнини и в частност омега-3 мастни киселини.

Хидратация

Поддържането на оптимален воден баланс в организма е от съществено значение за понижаване на високото очно налягане. Добре е дневно да се приемат между 1,5-2 л течности. За предпочитане е жаждата да се утолява с вода. Освен живителната течност могат да се пият и прясно изцедени сокове от плодове или зеленчуци. Газираните, кофеиновите и алкохолните напитки трябва да се избягват.

Дигитална хигиена

Непрестанното взиране в екрана на компютъра или смартфона е пагубно за очите. Поради това едва ли е учудващо, че високото очно налягане е пряко следствие от този вреден навик. Единственият начин да се ограничи негативното въздействие на достиженията на техниката върху зрението е, като се наложат определени правила при употребата им. Така например хората, чиято работа е свързана с продължително стоене пред компютъра, могат да отместват погледа си от монитора на всеки кръгъл час и да гледат през прозореца.

Упражнения за очите

Очната гимнастика успешно се прилага срещу високо очно налягане. За да е ефективна обаче, тя трябва да се прави ежедневно. Не е нужно да се отделя много време, за да се тонизират очните мускули. Достатъчно е да се отделят по 10-15 минути на ден. Благотворен ефект оказват честото мигане и взирането в отдалечена точка в пространството.

Отговорът на природата при високо очно налягане

Ефектът от посочените практики многократно може да бъде увеличен с редовния и продължителен прием на две изпитани природни средства.

Мощният офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi подпомага справянето с високото очно налягане благодарение на рационалната комбинация от очните пигменти лутеин и зеаксантин и антиоксидантите проантоцианидин и астаксантин. Активните съставки мощно допълват действието си и осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите и зрението.

ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+ съдейства за понижаване на вътреочното налягане, като доставя на организма висока концентрация на биологично активна форма на омега-3 мастни киселини, обогатени от активната форма на витамин Е (токоферол).

Както Околут Комби, така и ТриОмега 1000+ имат удобен прием, икономически изгодни са и не крият риск от нежелани ефекти дори при продължителна употреба.

borola