ултравиолетови лъчи очи

Продължителното излагане на ултравиолетови лъчи (UV лъчи) без защита крие риск за нашите очи и зрение. За това предупреждава Ана Белен Сиснерос, заместник-декан на Колежа на оптиците и оптометристите в Кастилия и Леон (COOCYL), Испания.

Ултравиолетови лъчи, потенциалните опасности за нашите очи и ефективна профилактика

Експертката посочва, че:

Сиснерос информира също, че ултравиолетовото лъчение може да стане причина за формирането на предимно доброкачествени образувания на очната повърхност. Такива са например:

  • птеригиум (надигнато, триъгълно (клиновидно) удебеление на конюнктивата, което се разраства върху роговицата)
  • пингвекула (жълтеникава лезия близо до корнеосклералния лимб)

Предвид казаното дотук Сиснерос препоръчва да се вземат мерки за предпазване на очите от UV лъчите. Първият ѝ съвет е да се носят бейзболни и широкополи шапки. Причината е, че те блокират до 50% от ултравиолетовото лъчение.

Сиснерос обаче е категорична, че шапките не могат да осигурят достатъчна защита на очите на места с голямо слънчево греене като…

  • плажа
  • високо в планината
  • открито море

Точно затова експертката съветва да не се излиза навън без слънчеви очила. За да предпазват наистина очите от влиянието на ултравиолетовите лъчи, очилата трябва да са:

  • качествени
  • адаптирани към индивидуалните нужди на всеки

По повод на последното Сиснерос подчертава, че има подходящи очила за всяка дейност. В този ред на мисли тя изтъква, че за шофиране например са нужни едни очила, а за спортуване – съвсем други.

Експертката обръща специално внимание на факта, че:

В заключение Сиснерос припомня, че е по-добре очите да са незащитени, отколкото да се носят очила със съмнителен произход и качество.

Спасителното решение за нашите очи срещу опасните ултравиолетови лъчи е от продуктовата линия Околут, като специалистите препоръчват…

Това е първият природен продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Формулата съдържа 4-те най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са така комбинирани, че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.

Oфталмологичен природен продукт, създаден с много грижа за детските очи. Благодарение на рационалната комбинация от лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg той покрива дневните нужни от очни пигменти. Действа като вътреочен филтър и „храна“ за окото.

И двата продукта изпълняват функцията на природни очила, като предпазват очите от негативното въздействие на UV лъчите. Напълно безопасни са и могат да се приемат продължително време. Предлагат се в изцяло растителни капсули (VGcaps), което ги прави подходящи за вегетарианци и вегани. Налични са в аптеките и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola