уморени очи при деца

Дългият престой пред домашния компютър сериозно увеличава риска от уморени очи при деца. Как да предотвратите неприятното състояние – за това ще си говорим в следващите редове.

Важни стъпки срещу уморени очи при деца в резултат на застояването пред компютъра

Повече почивки

Обикновено децата са толкова погълнати от това, което правят, че не забелязват симптомите на умора в очите от компютър. Напомняйте им да си почиват повече. От Американската оптикометрична асоциация препоръчват да се следва правилото 20/20/20. Желателно е на всеки 20 минути децата да откланят поглед от екрана и да го фокусират върху отдалечен на 20 фута (6 м) предмет за 20 секунди. Реална възможност за изпълнението на тази препоръка предоставя инсталирането на софтуерна програма за изключване на компютърния екран на равни интервали от време.

По-често мигане – важна крачка срещу уморени очи при деца

Изследване, публикувано в The New England Journal of Medicine, сочи, че взирането в компютърния екран намалява мигането с над 50%, което, от своя страна, е предпоставка за сухота в очите. С оглед на това съветът на специалистите е да подканяте децата да мигат по-често по време на почивките. Създаването на добър микроклимат у дома с помощта на стаен овлажнител е друг начин за предпазване на очната повърхност от изсушаване.

Правилна позиция на монитора и подходящ размер на шрифта

Уверете се, че екранът на компютъра е малко под нивото на погледа и отстои на около 60 см от очите на детето. Настройте размера на шрифта. Всичко това ще улесни работата на малчугана и ще предпази очите от бърза умора.

Внимание върху осветлението

Позиционирайте компютъра на детето така, че светлината да не се отразява в екрана. Като се избягват смущаващите отражения, се намалява напрежението в очите. Ако малчуганът носи очила, можете да му осигурите още по-голям комфорт, като добавите антирефлексно покритие към вътрешната страна на стъклата. Инвестицията определено си заслужава, тъй като така образът е по-ясен, а цветовете – по-ярки.

Оптимална профилактика срещу уморени очи при деца, на които им се налага да стоят дълго време пред компютъра

За още по-сигурна превенция срещу уморени очи при деца все повече офталмолози у нас препоръчват Околут/Ocolut®. Този офталмологичен продукт е създаден с много грижа специално за детските очи и зрение. Благоприятният му ефект върху очните структури се дължи на високото количество лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg) във всяка капсула. Като се натрупват в централната част на ретината (макула), тези специфични очни пигменти филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчението, включително синята светлина, която се излъчва от екрана на компютъра. Освен като вътреочен филтър активните съставки на Околут действат като храна за окото.

Околут е напълно безопасен. Не съдържа консерванти и изкуствени овкусители. Подходящ е за продължителна употреба. Има удобен прием и е икономически изгоден. Заявете лесно и удобно вашата онлайн поръчка в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola