храни вредни за зрението

Някои видове храни, които консумираме ежедневно, могат да се окажат изключително вредни за зрението. Научете кои са те и преустановете приема им, за да се радвате на добро очно здраве.

Кои храни са вредни за зрението?

Сосове и дресинги

Вкусно, но вредно за здравето. Звучи много познато, нали? Едни от най-вредни добавки към нашите ястия са сосовете и дресингите. Това е така, защото съдържат големи количества захар и трансмазнини. Честата им консумация влияе лошо на цялостното здраве, включително и това на очите. Проучване доказва връзката между употребата на захар в обилни количества и макулната дегенерация.

Подсладени напитки

След като захарта вреди на зрението означава, че и подсладените напитки също са вредни. Те, особено газираните, съдържат учудващо големи количества захар. Честата им употреба може да отключи верижна реакция – затлъстяване, последвано от висок риск от диабет тип 2. Диабетът, от своя страна, е едно от заболяванията, което има увреждащо влияние върху зрението. Изкуствените подсладители също са сред виновниците за лошо очно здраве. Твърди се, че цикламатът (изкуствен подсладител) прави очите по-чувствителни към светлина.

Пържени храни

Знаем, че всички пържени храни са вредни. Прекомерната им консумация води не само до затлъстяване, а и покачва холестерола и риска от сърдечно-съдови заболявания. Изследване доказва, че всъщност видът мазнини, използвани за пържене, са отговорни за поява на проблеми със зрението. Това не важи за „добрите“ омега-3 мастни киселини – от тях можем да похапваме повече!

Преработени меса

Възрастните не трябват да консумират повече от 6 грама сол на ден. Обработените месни продукти съдържат голямо количество сол, значително надвишаващо оптималния дневен прием. Тези количества сол затрудняват работата на бъбреците, тялото задържа вода, в резултат на което очите ни се подуват. Прекомерната употреба на сол води и до високо кръвно налягане, което се отразява зле на зрението, като може да увреди кръвоносните съдове на ретината.

Прекомерен прием на кафе

Кафето е страхотно, но с него трябва да се внимава. Американски учени твърдят, че повече от три чаши кафе дневно увеличават риска от глаукома. Изследователите смятат, че някои от съставките в ободряващата напитка значително повишават очното налягане.

Кой е фаворитът сред полезните за зрението продукти?

Доброто зрение трябва да бъде мисия на всички нас. За продуктите Околут то определено е! За да поддържате очите си здрави, а зрението отлично – доверете се на Околут Комби/Ocolut Combi®.

Мощният офталмопротектор съдържа комбинация от всички необходими на зрението очни пигменти и антиоксиданти. Съставът му включва лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин за пълна защита на зрението.

Околут Комби е препоръчителен за прием от хора, попадащи в рисковите групи – диабетици, пушачи, хора с висок риск от очни увреждания. При сухота и умора в очите приемът на продукта е от съществено значение за доброто зрение. Като изцяло природен продукт, Околут Комби няма противопоказания.

borola