храни вредни за очите

В днешно време не е изненадващо, че в ежедневното ни меню често присъстват храни, вредни за очите. Ще изброим няколко от тях и ще посочим защо трябва да ги избягваме.

Продуктите с високо съдържание на захар са храни, вредни за очите

Не е случайна фразата „отровата е в дозата”. Излишъкът на определени съставки в храните, като захар, например, става опасен за консумиращите ги. Прекомерният прием на продукти с високо съдържание на захар кара глюкозата в кръвта да се повишава по-бързо от нормалното. Това се отразява пряко върху здравето на очите. Може да причини увреждане на ретината и очни болести, като катаракта, глаукома и макулна дегенерация.

Мит е, че прекалената консумация на захар може да причини диабет. Но учените посочват връзка между сладката субстанция и диабет тип 2. Приемът на продукти със съдържание на захар от диабетиците затруднява контрола над кръвната захар. Това може да доведе до развитие на очното заболяване диабетна ретинопатия.

Маргарин

Обратно на всеобщото мнение, маргаринът не е по-полезната алтернатива на маслото. Любимият на мнозина продукт за мазане съдържа голямо количество хидрогенирани мазнини, които са изключително вредни за здравето. Прекомерната консумация на трансмазнини причинява възпаление в организма и повишава нивата на холестерола. Мастната субстанция се натрупва по стените на кръвоносните съдове, като стеснява просвета им. Този ефект е пагубен за доброто зрение.

Бели храни

Нека за секунда помислим за всички бели храни, които консумираме – бял хляб, паста, ориз. Те нямат почти никаква хранителна стойност, освен съдържащите се прости въглехидрати. Те осигуряват бързи приливи и спадове на енергия. Ако решите да консумирате посочените храни, винаги ги комбинирайте със зеленолистни зеленчуци и храни, богати на омега-3 мастни киселини. Те носят значителни ползи за здравето на очите. Най-удачен остава вариантът да замените белите и храни със здравословните им пълнозърнести алтернативи.

Полуготови храни

Полуфабрикатите са удобен вариант за бързо хапване. Но съдържанието им на сол, захар и други вредни добавки ще ви откаже също толкова бързо от консумацията им. Солта задържа вода. Консумацията на голямо количество сол кара тялото да се подува. В резултат, обемът на вода в кръвта се увеличава, карайки сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва кръв. Това води до повишаване на кръвното налягане, което оказва напрежение върху кръвоносните съдове. Увреждането им с времето се отразява негативно върху очите.

След като научихме кои храни, вредни за очите да избягваме, нека видим какво е полезно за здравето на зрителните органи!

Доброто зрение е подарък, който сякаш не оценяваме, докато не се увреди. За да не изпадаме в крайности, нека се погрижим за здравето на очите още сега! Най-добрият начин е като им осигурим пълен комплекс от полезни вещества. Всички нужни пигменти и антиоксиданти за очи ще открием в природния офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi. Приемът само на 1 капсула дневно доставя на очите необходимите дози лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те имат мощно изразен съдово-протективен ефект. Пазят макулата и ретината от увреждане, укрепват колагена и еластина в кръвоносните съдове и подобряват микроциркулацията на кръвта в зоната на ретината. Увеличават кръвоснабдяването на очите и забавят стареенето им. Усилват зрението, борят сухотата и умората, и защитават от развитие на очни болести.

borola