храни при катаракта

Доказано е, че има храни при катаракта, които могат да забавят прогресията на очното заболяване, да послужат за превенция и да подобрят цялостно зрението.

Старческото перде обикновено се развива с напредване на възрастта. Може да нанесе непоправими щети на зрението, ако не се овладее своевременно. Характеризира се с намалена пропускливост и потъмняване на очната леща. Най-честите оплаквания при катаракта са: замъглено виждане, трудно фокусиране на по-далечни обекти, отслабено цветно зрение, загуба на контраст и зрителна умора. Единственото лечение на катаракта към момента е чрез хирургическа интервенция. Но ако очното заболяване се хване в ранен етап може да се приложат подходи за неоперативно лечение на катаракта. Един от тях е редовен прием на антиоксиданти и очни пигменти. В следващите редове вижте в кои храни се съдържат те.

Киви

Този вкусен плод се препоръчва при катаракта, защото е отличен източник на витамин С. Хранителното вещество има важна роля за очното здраве, особено когато става дума за намаляване риска от развитие на старческо перде. Резултати от изследвания доказват, че високите нива на витамин С в кръвта намаляват опасността от катаракта. Това се дължи най-вече на протективния ефект, който хранителното вещество оказва върху очната леща. Добрата новина е, че витамин С се съдържа в много вкусни плодове и зеленчуци. А приемът само на едно киви доставя на организма 100% от необходимата дневна доза витамин С!

Яйца – една от най-подходящите храни при катаракта

Яйцата са богати на редица хранителни вещества, включително висококачествен протеин. Ползите от консумацията на яйца идват предимно от жълтъка. Той съдържа минералите желязо, калций, фосфор, витамин А, В, Е и зеаксантин – каротеноиден пигмент, който поддържа здравето на очите. Според данните от проучване увеличаването на дневната доза зеаксантин с 10 милиграма намалява опасността от развитие на катаракта с 26%, а 5 милиграма повече витамин А свалят риска с 6%.

Сьомга

Сьомгата е силна храна, защото е пълна с висококачествен протеин и жизненоважни микроелементи като селен и йод. Но когато говорим за очно здраве, ползите от консумацията на мазна студеноводна риба, като сьомгата, са свързани предимно с високото съдържание на есенциалните омега-3 мастни киселини. Знаем, че завишеният общ прием на мазнини и холестерол може да увеличи риска от катаракта. Но когато изберете здравословните омега-3 мастни киселини се наблюдава обратна зависимост. Те оказват благоприятно влияние върху зрението и се препоръчват при редица очни болести, включително катаракта и синдром на сухото око. Ако не сте любители на рибата, може да си ги набавите чрез консумация на орехи и ленено семе, или чрез прием на хранителни добавки като ТриОмега 1000+ / TriOmega® 1000+.

Тиква

Последна, но не на последно място тиквата е отлична храна за добро зрение. Тя съдържа полезни за очното здраве вещества като витамини Е и А. Една порция тиква ви осигурява 10% от препоръчителния дневен прием на витамин Е и повече от 300% от дневната доза витамин А. При диета с високо съдържание на витамин Е и А рискът от катаракта намалява. Може да консумирате тиквата изпечена самостоятелно, да приготвите супа или да я добавите към здравословни мъфини.

Към тези храни при катаракта добавете и прием на изцяло природен продукт за добро очно здраве

Специалистите по очно здраве у нас препоръчват прием на Околут Комби / Ocolut® Combi – натурален офталмопротектор, който съчетава пълна гама от необходимите пигменти и антиоксиданти за добро зрение. Съставът на продукта е рационална комбинация от лутеин 10 mg, зеаксантин 750 μg, астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg. Достатъчно е да се приема по 1 растителна капсула (VGcaps) дневно, след хранене, за осигуряване на пълна пигментна и съдова защита на зрителния анализатор. Натуралното средство е особено подходящо за пациенти с катаракта, защото подобрява функцията на очната леща, зрителната острота и нощното виждане. Употребата е напълно безвредна и икономически изгодна, като за оптимални резултати се препоръча по-продължителен курс на терапия.

borola