цвят на очите

Всеки цвят на очите може да ни издаде много любопитна информация за здравните рискове, на които сме изложени. И тук не става въпрос само за болестите, свързани със зрителния анализатор. Казват, че очите са прозорец към душата на човек, но нека видим какво имат да ни подскажат за здравето.

Макулна дегенерация и диабетна ретинопатия – по-рядко срещани при хора с кафяви очи

Възрастово-обусловената макулна дегенерация е очно заболяване, което протича с прогресивно увреждане на централната зона на ретината (макула). Това е сред водещите причини за слепота при хората над 50 години. Най-отчетливият симптом на макулната дегенерация е загуба на централното зрение. Другите оплаквания включват замъглено виждане и промени във възприемането на цветовете.

Диабетната ретинопатия е очно заболяване, което развиват част от пациентите със захарна болест. Протича с увреждане на кръвоносните съдове на ретината и също може да доведе до загуба на зрението в дългосрочен план.

Според изследвания тези заболявания на зрителния анализатор са по-слабо разпространени сред хората с кафяв цвят на очите. Предполага се, че самият пигмент представлява известна защита.

Катаракта – по-разпространена сред хората с кафяв цвят на очите

Но се оказва, че статистиката не е изцяло в полза на хората с кафяви очи. Според изследвания именно те са в по-голям риск от развитие на катаракта. Конкретната причина не е напълно установена, но учените предполагат, че повишеното количество меланин в ирисите на хората с кафяви очи може да причини натрупване на топлина в очите, което се свързва с катаракта. Възможно е резултатите да са повлияни и от факта, че хората, които живеят около Екватора, където слънцето е най-силно, са с кафяв цвят на очите. Катарактата е пряко свързана с излагането на UV лъчите. Необходими са още проучвания по темата, които да установят тази взаимовръзка.

Хората със светъл цвят на очите са предразположени към кожни болести

Хората със светли очи са в по-голям риск от развитие на кожни проблеми, включително и на злокачествени заболявания. Това доказват резултатите от проучване, публикувано в научното списание „Cancer Causes and Control“ през 2021 г. Изследването е проведено сред 35 000 мъже и установява любопитна зависимост. При хората с лешникови, зелени или сини очи рискът от развитие на плоскоклетъчен карцином (злокачествено заболяване на кожата) е с 24% по-висок, отколкото при тези с тъмни очи. Групата на синеоките също така е в повишена опасност от развитие на базалноклетъчен карцином. Обяснението на учените е, че хората със светли очи имат по-малко пигмент в окото, следователно и в кожата.

Универсален природен помощник за по-добро зрение

За щастие има природно средство на пазара у нас, което да защитава очите от най-разпространените болести и рефракторни нарушения, независимо от цвета им! Околут Комби / Ocolut® Combi съчетава всички пигменти и антиоксиданти, необходими за зрението. Натуралният офталмопротектор съдържа рационална комбинация от лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин, които осигуряват пълна пигментна и съдова защита. При редовен прием продуктът неутрализира вредното влияние на свободните радикали, защитава ретината, макулата и кръвоносните съдове. Изключително подходящ е за профилактика и овладяване на зрителни смущения и очни заболявания. Безспорно предимство на продукта е удобната и икономически изгодна дозировка – приема се по 1 растителна капсула (VGcaps) дневно, след хранене. Може спокойно да се употребява от вегани и вегетарианци. Изцяло природният състав гарантира високия профил на безопасност. Няма данни за противопоказания и нежелани ефекти, дори при продължителна употреба.

borola