често премигване при деца

Често премигване при деца е симптом, който родителите не бива да пренебрегват. На пръв поглед безобидното мигане може да подсказва за проблем, който изиска своевременно диагностициране и третиране. В следващите редове споделяме кога е необходимо да обърнете специално внимание на очното здраве на малчуганите.

Кога говорим за често премигване при деца?

Важно е да уточним в самото начало, че мигането е естествена физиологична реакция и има важна роля за здравето на очите. Мигането овлажнява роговицата и предпазва очните повърхности от неблагоприятното въздействие на външните фактори. А сега идва въпросът колко често е нормално да мига детето? Експертите по очно здраве съветват родителите да използват таймер, за да добият реална представа дали има повод за притеснение. За малки деца повече от 15 премигвания в минута се считат за много. В случай, че се чудите, изследователите казват, че възрастните обикновено мигат около 12 пъти в минута.

Причини за често мигане при деца

Честите премигвания при деца са напълно безобидни, когато се случват еднократно. Ако се появят внезапно, най-вероятно са индикация, че в детското око е попаднало чуждо тяло (като мигла, прашинка или песъчинка), което предизвиква раздразнение. В този случай промиване на окото с чиста вода ще доведе до облекчение.

Честите премигвания също така може да подсказват за алергия при най-малките. Наблюдавайте още за зачервяване, сърбеж и сълзене на очите, запушен/течащ нос и кихане.

Има случаи, в които мигането при децата е индикация за зрителен проблем. Най-често става въпрос за късогледство (миопия) или сухота в очите. Понякога децата премигват по-често от нормалното, когато се опитват да фокусират погледа си върху даден предмет или обект. В този случай си струва да направите консултация с офталмолог, който при нужда ще препоръча носене на коригиращи очила. Други симптоми на късогледство при деца са чести главоболия, приближаване на книга или дигитално устройство към очите, търкане на очите и накланяне на главата при опит за фокусиране на погледа. Не на последно място честите премигвания може да са резултат от сухота в очите. Проблемът е особено характерен при студено време и замърсен въздух. Използването на овлажнител за въздух и изкуствени сълзи под формата на капки помагат за справяне с проблема.

Надеждна профилактика на очното здраве при деца

Експертите от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) горещо препоръчват на родителите да осигурят на децата природния продукт Околут /Ocolut®. Този офталмопротектор е специално създаден за защита на изключително уязвимите детски очи. В състава му са вложени високи количества от двата специфични очни пигмента лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg). Те действат като „храна за окото“ и вътреочен филтър. Натрупват се избирателно в макулата (централната зона на ретината). Филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчението. Обезвреждат свободните радикали в макулата и ретината. По този начин продуктът предпазва зрението на малчуганите от сериозни офталмологични проблеми. Освен за профилактика натуралното средство се използва успешно и за допълващо лечение на очни заболявания при деца. Има отлична поносимост и е практически безопасно.

borola