поддържане на зрението

От следващите редове ще научите кои изпитани техники за поддържане на зрението са най-ефективни и препоръчвани от офталмолозите.

Правила за поддържане на зрението и доброто очно здраве

Контрастно изплакване на лицето

Студеното време може да повлияе негативно на нашето зрение. При излизане от топло на студено слъзният канал не реагира достатъчно добре и може да предизвика щипане и сълзене в очите. Можем да ги избегнем, ако преди излизане приложим контрастно изплакване на лицето. Започваме от края на носа и неговата основа, после цялото лице. Така редуваме много топла със студена вода около 4 пъти, завършвайки с хладка, към студена вода.

Носене на слънчеви очила

Носенето на слънчеви очила предпазва очния рогов слой от UV лъчите. Слънчевите очила с добра защита намаляват риска зрението и здравето ни да се влошат заради поява на мигрена или катаракта.

Пълноценен сън и почивка

Пълноценният сън помага на нашето зрение. При преумора често зрението ни се замъглява, а очите се зачервяват. Около 7-8 часа сън са достатъчни очите ни да си отпочинат добре.

Премигваме достатъчно често

Когато се взираме дълго забравяме да премигваме достатъчно често. Това води до поява на сухота в очите. Освен, че предизвиква сълзене, лютене и зачервяване, тя може да засегне и увреди повърхностния слой на очната ябълка.

Внимателно използване на капки за очи

Можем да увредим зрението си, ако не поставяме внимателно капките за очи. Противопоказно е и да ги използваме прекалено дълго, особено без консултация със специалист.

Установяване на факторите, предизвикващи алергия

Полезно ще е да отбележим какво дразни очите ни. Например козметика, прах, дим, цветен прашец и др. Щом установим причината, можем по-лесно да се справим с проблема и да защитим зрението си.

Добро хранене

За поддържане на добро зрение спомага повишената консумация на зелени и оранжеви зеленчуци. Избирайте полезни храни, богати на омега-3 мастни киселини, витамини А, С и Е.

Достатъчен прием на вода

Счита се, че е необходимо да пием по 2 литра вода дневно. Този навик помага да избегнем сухотата в очите.

Прием на природни средства за поддържане на зрението

Това правило може да окаже защита на зрението дори да сме възпрепятствани да спазваме необходимия начин на живот за добро зрение. Невинаги успяваме да си набавим достатъчно полезни вещества за очи от храната, да избегнем влиянието на свободните радикали, да сложим слънчевите очила. За оптимално поддържане на зрението можем да разчитаме на природните средства от фамилия Околут, които имат доказана в клиничната практика ефективност.

За протекция на очното здраве на възрастните се препоръчва прием на Околут Комби/Ocolut® Combi. За очна грижа при децата, офталмолозите съветват да се доверите на Околут/Ocolut®. И двата продукта съдържат комбинация от най-важните очни пигменти с антиоксидантен ефект за пълна протекция на зрението. Приемът им е безвреден и не предизвиква странични реакции.

borola