Side Menu

Последни публикации

Суспектна глаукома – „последна спирка“ преди същинска глаукома

Глаукома е най-сериозното очно заболяване, което прогресира до неизбежна и пълна загуба на зрението. Важно е да се отбележи, че суспектна глаукома не е заболяване. Това е състоянието, непосредствено предшестващо същинската глаукома, когато са налице всички предпоставки за появата й, но все още е възможно да се предприемат мерки за опазване на зрението.

Суспектна глаукома

Диагностициране. Суспектна глаукома се диагностицира трудно, защото в повечето случаи няма изразена симптоматика. За суспектна глаукома се говори при пациенти, при които:

  • вътреочното налягане е повишено над 21 mmHg. Високото очно налягане създава предпоставки за увреждане на очния нерв и развитие на глаукома
  • има наследствена предразположеност към глаукома
  • се откриват патологични неоваскуларни съдове в областта на ретината

Рискови фактори за прогресиране от суспектна към същинска глаукома. Най-сериозна е опасността при хората, изложени на рискови фактори като:

  • напреднала възраст (над 50 години)
  • употреба на определени лекарства, най-вече кортикостероиди
  • наличие на придружаващи зрителни нарушения, например късогледство

Особености. Глаукомата е прогресивно, макар и бавно протичащо очно заболяване. Поставянето на диагноза суспектна глаукома насочва към мисълта, че пациентът се намира в последната фаза преди появата на перманентните зрителни нарушения. Ако пациентът попада в рисковите групи, тази диагноза означава само едно – необходими са спешни мерки за опазване на зрението.

Суспектна глаукома – лечение

От ключово значение за овладяване на суспектната глаукома и стопиране прогресията на заболяването е нормализиране на вътреочното налягане. Добре е лечението да се провежда под лекарски контрол за осигуряване на оптималния му ефект. За нормализиране на очното налягане и намаляване риска от прогресия на суспектната глаукома може да се разчита на комбинирания прием на Околут Комби/Ocolut® Combi и ТриОмега1000+/TriOmega1000+.

Комбинирането на Околут Комби и ТриОмега1000+ осигурява на окото всички необходими пигменти, антиоксиданти и омега-3 мастни киселини за поддържане на нормално очно налягане и протекция на очния нерв – ключовите фактори за справяне със суспектна глаукома.

borola

0 коментара

12

Коментари

avatar