зрение, влошено нощно зрение

Очите имат изключителна възможност за адаптация при различни условия. За да осигури добро зрение при различни условия окото се приспособява за далечно и близко разстояние, при силно осветление, дори при наличие на много слаба светлина. Нарушения в тези адаптационни способности може да настъпят в резултат на най-различни фактори.

Влошено нощно зрение – особености

Адаптацията на очите на тъмно е функция на зрителните пигменти в ретината. Основно значение за добрата зрителна функция имат възрастта, храненето, рефракцията на окото, наличие на очни заболявания и др. От особена важност е и общото нервно-психическо и физическо състояние на човек. При влошено нощно зрение намалява способността на очите за адаптация в тъмнината. Възможно е да се затрудни шофирането през нощта, да има затруднения със зрението в слабо осветени помещения и др. Адаптацията на тъмно и на светло е свързана и с протичане на сложни биохимични и фотохимични реакции. Те са свързани с разграждане и синтез на зрителни пигменти, което се осъществява в черния дроб от поетите чрез храната въглехидрати, протеини, мастни вещества, витамини и микроелементи. От там те се транспортират с кръвния поток в ретината и обновяват структурата й. Този процес е с денонощен цикъл, поради което правилния режим сън/бодърстване, в зависимост от дневната светлина, е много важен. Процесите на обновяване на зрителните пигменти са свързани с особеностите на дневното и нощното зрение.

Влошено нощно зрение – причини за зрителния дискомфорт

Причините за затруднено зрение при слабо осветление и при тъмнина могат да бъдат свързани с начина на хранене, увреждания на очната повърхност, както и с редица очни заболявания като катаракта, диабетна ретинопатия (особено в процес на лазерно лечение), дегенерация на макулата, пигментен ретинит и др. Промени в прозрачността на пречупващите светлината очни среди (роговица, леща) също биха могли да окажат влияние върху способността за адаптация на тъмно. Причина за влошаване на зрението при сумрак и през нощта могат да бъдат некоригирани рефракционни аномалии, развитие на катаракта, глаукома (повишено очно налягане). Поставяне на точна диагноза и назначаване на правилно лечение е възможно само след преглед при офталмолог.

Природен протектор за очи и справяне с влошено нощно зрение

За да се преодолее дискомфортът при влошено нощно виждане е необходимо сериозно укрепване на ретиналните съдове и възстановяване на пигментния слой. Пръв помощник в това отношение е природния протектор за очи Околут Комби/Ocolut® Combi, в чийто състав са включени очните пигменти лутеин и зеаксантин, както и мощните антиоксиданти астаксантин и проантоцианидин. Околут Комби е подходящ за продължителна употреба за поддържане на доброто състояние на очите и преодоляване на влошено нощно зрение.

 

borola