за добро зрение

Болшинството от хората биха оценили зрението като най-ценното си сетиво. Затова е напълно нормално всеки да търси различни начини за полагане на качествена грижа за очите. Нормално е и всеки да е достатъчно запознат с методите, с които да се бори за добро зрение. Разбира се, има много начини за поддържане и подобряване на зрението – носене на очила и контактни лещи, избягване на продължителната работа пред компютъра и прочее. Как обаче изборът на храна може да подпомогне стремежа за по-добро зрение? Как храната може да осигури важните витамини за очи, с които да се постигне естествена корекция на зрението и да се преодолеят различните проблеми с очите?

Храни, на които да се доверите за добро зрение

Поддържането на силно зрение и избягване появата на очни болести е лесно постижима задача за хората, които знаят на кои продукти да се доверят. Ето кои храни подпомагат зрението при редовна консумация:

Морковите отдавна са познати с ползата за зрението, която носят. Богати са на витамин А (ретинол) – един от важните витамини за очи. Само един-два моркова дневно може да подсигурят нужното количество ретинол. Не е случайно, че това е медицинското му название – той е важен за ретината и зрението като цяло. В допълнение морковите са богати и на каротиноиди – пигментите, които им придават цвят, и които се натрупват в ретината и я защитават от свободните радикали.

Доматите са богат източник на ликопен – важен антиоксидант, който подобно на каротиноидите допринася за по-добро зрение, неутрализирайки свободните радикали и намалявайки оксидативния стрес. Много изследвания са потвърдили, че ликопенът намалява риска от дегенерация на макулата – една от водещите причини за намалено зрение и слепота в световен мащаб.

Чесънът се препоръчва поради безспорните му ползи за общото здраве, но почти не се споменава за веществата в него, които допринасят за добро зрение и лечение на различните очни заболявания. Той е богат на селен, който, успоредно с лутеина, астаксантина и зеаксантина от групата на каротиноидите, предпазва очите от увреждане и допринася за подобряване на зрението.

Спанакът и другите зелени листни зеленчуци са богати на фитонутриенти като каротиноиди и витамин C, които допълват ежедневната грижа за очите и за целия организъм. Добре би било и те да присъстват на трапезата ви по възможност всеки ден, особено сега, когато сезонното им изобилие го позволява.

За добро зрение подбирайте не само храната си, но и правилните офталмопротективни продукти, събрали в себе си силата на природата

Всеки може да се убеди в ползите на горепосочените храни за доброто зрение като ги включва редовно в менюто си, по възможност в пресен вид. При уморени очи, зачервени очи, синдром на сухо око, както и за подобряване на зрението при катаракта, макулна дегенерация и др., допълнете грижата за очите с прием на продуктите от фамилия Околут/Ocolut®. Научете повече за тези изцяло природни продукти, осигуряващи всички необходими очни пигменти и ги превърнете в добавка към здравословното хранене, с което ще осигурите пълна защита на очите си и ще се радвате на естествено подобряване на зрението.

borola