какво е глаукома

Интересувате се какво е глаукома и как да се предпазите от нея? Ние ще ви помогнем да обогатите здравната си култура!

Ето какво е глаукома и какви опасности крие за зрението ни

Глаукома е заболяване с невродегенеративен характер, което се характеризира с увреждане на зрителния нерв. Наблюдава се постепенно намаляване на зрението. Липсата на адекватно лечение може да доведе до слепота.

По данни на Световната здравна организация глаукома е втората причина за загуба на зрението след катаракта. При глаукома загубата на зрителните функции е трайна и прогресивна. Веднъж изгубено, зрението не може да се върне.

Основни фактори за развитието на глаукома са напредналата възраст, наследствеността и наличието на съпътстващи заболявания като диабет, късогледство, повишеното кръвно налягане и др.

След като разбрахте какво е глаукома, вижте кой витамин ни пази от нея

След проведени наскоро изследвания става ясно, че снабдяването на организма с витамин В9 (фолиева киселина) оказва мощен протективен ефект върху зрението. Този витамин намалява риска от развитие на ексфолиативна глаукома (вид вторична откритоъгълна глаукома) с цели 25%.

Специалисти от болница Eye and Ear Infirmary в Масачузетс стигат до заключението, след като в продължение на 20 години проследяват храненето на 120 000 здравни работници. Целта на членовете на екипа е да проверят дали витамините от група В помагат за предотвратяване развитието на ексфолиативна глаукома. До края на изследването 400 доброволци развиват коварното очно заболяване. Изследователите установяват, че приемът на витамин В12 и В6 не намалява опасността от ексфолиативна глаукома. Друг витамин от група B обаче – витамин В9 (фолиева киселина), притежава търсения ефект. Оказва се, че освен от глаукома той пази и от възрастово обусловена макулна дегенерация. Едни от най-богатите на витамин B9 храни са портокалите, ягодите, малините, зеленолистните зеленчуци, аспержите, лещата, белият и шареният боб.

Още 2 доказани природни средства, които предпазват от глаукома

За понижаване вероятността от глаукома специалистите у нас препоръчват прием на 2 доказани природни продукта – Околут Комби/Ocolut® Combi и ТриОмегa 1000+TriOmega® 1000+.

Мощният офталмопротектор Околут Комби съдържа всички необходими очни пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Съставките са комбинирани така че да оказват ефективна протекция върху очните структури и да подобряват остротата на зрението.

В ТриОмега 1000+ се съдържа висока концентрация на омега-3 мастни киселини в комбинация с витамин Е. Съставките съдействат за регулиране на вътреочното налягане и по този начин ефективно предпазват от глаукома.

Както Околут Комби, така и ТриОмега 1000+ са напълно безопасни. Имат отлична поносимост и са подходящи за продължителен прием. Налични са на сайта www.momo.bg, магазини „Здраве и природа“ и по-добрите аптеки.

borola