катаракта операция последствия

Съществуват ли негативни последствия за очите и зрението след операция на катаракта? На този и на още важни въпроси ще отговорим в следващите редове.

Ефект на инвазивната процедура факоемулсификация при лечение на катаракта

Катарактата, наричана още „перде на окото“, е често срещано очно заболяване. Проявява се със замъгляване на лещата на окото и влошаване на зрението. Модерният и най-често използван оперативен метод за лечение на катаракта е чрез т.нар. ултразвукова факоемулсификация. Чрез тази инвазивна процедура се премахва старата и увредена леща и на нейно място се поставя нова изкуствена такава.

Оперативното лечение на катаракта с метода на ултразвуковата факоемулсификация води до безспорни ползи. Това е доказано най-ефективният метод за подобряване на зрението при хора с очното заболяване. Оказва се обаче, че благоприятното влияние върху пердето на окото често води до поява на очни смущения. Това показва, че макар и ефективна срещу катаракта, операцията невинаги е достатъчна за цялостно преодоляване на зрителните нарушения.

Доказани последствия след ултразвукова операция на катаракта

Установено е, че факоемулсификацията може да влоши проявите на синдрома на сухото око или да доведе до развитие на това смущение.

Синдром на сухото око е очно смущение, което се характеризира със зачервяване на очите, сърбеж и парене. Тези прояви са резултат от намаленото отделяне на слъзна течност или бързото ѝ изпаряване от повърхността на окото. Много фактори водят до появата на синдром на сухото око. Сред тях са напредването на възрастта, диабетът, носенето на контактни лещи, използването на капки за очи, съдържащи консерванти и др. Сега вече е известно, че и операцията на катаракта може да отключи проявите на синдрома на сухото око.

Добрата новина е, че тези оплаквания се появяват само в периода непосредствено след операцията, а в дългосрочен план постепенно отшумяват. Това обаче, не омаловажава неразположенията, които сухотата в очите предизвиква и които затрудняват възстановяването на пациента, претърпял операция с ултразвук.

Мерки за подкрепа на здравето на очите и подобряване на зрението след операция на катаракта

За да се избегне рискът от сухота в очите и за да се ускори възстановяването на очите и зрението след операция на катаракта, специалистите препоръчват прием на офталмопротектори. Първи избор на офталмолозите и множество доволни пациенти е природният продукт на фамилия ОколутОколут Комби/Ocolut® Combi.

Околут Комби съдържа незаменимите очни пигменти лутеин и зеаксантин, в рационална и балансирана комбинация с мощните антиоксиданти астаксантин и проантоцианидин. Това съчетание на активните съставки осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите. Приемът на Околут Комби след операция на катаракта е идеална офталмопротективна мярка, осигуряваща подобряване на зрението на оперираното око и протекция срещу очни смущения.

borola