След лечение на катаракта – може ли завесата да се спусне отново?

Доколко ефективно и трайно е оперативното лечение на катаракта? Възможно ли е завесата на замъгленото зрение да се спусне отново след хирургичната намеса? Тези въпроси си задават много хора с перде на окото, на които предстои операция. В настоящата публикация ще дадем съответните отговори.

Окончателно ли се преодоляват зрителните проблеми след хирургично лечение на катаракта?

В предходна статия споделихме фактът, че оперативното лечение при катаракта е все по-успешно в последните години. При болшинството от пациентите се наблюдава значително възстановяване на зрението. Доколко трайно обаче е то?

Хората, които ще се подлагат на обичайно назначаваната при катаракта операция, могат да бъдат спокойни. Веднъж излекувана, катарактата никога няма да се завърне. Подменянето на замъглената очна леща с изкуствена такава гарантира, че завесата пред ясното зрение вече няма да се спуска повече.
Все пак, възможно е постоперативно да се появят известни зрителни нарушения. Най-често след лазерна корекция на зрението се появяват:

  • сухота в очите
  • или т.нар. посткатарактна мембрана. Така се означава тънкият филм, който се образува с времето зад изкуствената леща на окото и предизвиква леко замъгляване на зрението.

Тези постоперативни проблеми с очите и зрението обаче са изключително редки и напълно преодолими. Евентуалната поява на посткатарактна мембрана се елиминира окончателно с лазерна намеса. За справяне със сухотата в очите може да се разчита на приема на качествени офталмопротективни продукти.

На кои продукти за очи може да се доверите за качествена и пълна офталмологична грижа?

Качествено допълнение към лечението на катаракта внася приемът на природния продукт Околут Комби/Ocolut® Combi. В състава му присъстват трите най-важни пигменти за очи с мощно антиоксидантно действие. Именно то гарантира защита от свободните радикали – основните причинители, водещи до помътняването на очната леща и влошаването на зрението. Приемът на Околут Комби след оперативно лечение на катаракта осигурява по-бързото и пълно възстановяване на зрението и поддържането му занапред.

 

borola