Макулна дегенерация на 35 години

Според много специалисти загубата на зрение се дължи на заболяването макулна дегенерация, което обикновено се проявява при достигане до 50 – 55 – годишна възраст. Оказва се обаче, че коварната болест е възможно да започне развитието си много по-рано и по-точно около тридесет и петата година от нашия живот, като началният му стадий се характеризира с възрастови изменения в макулата.

Неотдавна немски учени осъществяват изследване върху зрителните способности на 4340 души, намиращи се във възрастовата граница между 35 и 74 години. То дава следните резултати. Оказало се, че 3,8% от хората на възраст между 35 и 74 години вече са засегнати от дегенеративни изменения, свързани със загуба на зрителните способности. От ранен стадий на макулна дегенерация пък са засегнати 12% от хората, като в напреднала фаза на заболяването са 0,2% от изследваните.

Макулната дегенерация води до увреждане на структурата на очните съдове, макулата и оптичния нерв, причинявайки проблеми с централното зрение. Именно на тях се дължат трудното фокусиране на обектите, разположени на близко разстояние, трудностите при четенето и разпознаването на човешките лица. Със задълбочаването си макулната дегенерация води до размазване и замъгляване на зрението. Заболяването е един от най-разпространените фактори за влошаване на зрителните способности и загуба на зрение.

Според специалисти тъй като намалената плътност на пигментния слой на ретината е рисков фактор за макулна дегенерация и увреждане на фоторецепторните клетки, един от начините да се намали риска от появата на това заболяване, както и да се предотврати прогресирането му е като на организма се доставят високи количества от есенциалните очни пигменти – лутеин и зеаксантин. Лутеин и зеаксантин се натрупват в макулата и ретината, повишават плътността на пигмента и осъществяват офталмопротективен ефект. Високи дози високопречистени естествени очни пигменти лутеин и зеаксантин се съдържат в природният продукт на фирма Борола – Околут.

borola