пигментна дегенерация на ретината

Сред дегенеративните изменения на ретината, които се унаследяват от родителите, на водещо място е пигментна дегенерация на ретината или пигментен ретинит. Научете още за очното заболяване и начините за профилактика и допълнително лечение в текущата статия.

Какво е пигментна дегенерация на ретината?

Пигментният ретинит е генетично обусловено очно заболяване, което уврежда пръчиците на ретината, нейните фоторецептори, осигуряващи реакция към светлина. По този начин засяга възможността на ретината да отговаря на действието на светлината.

Симптомите на заболяването започват да се проявяват най-често около 20-30-годишна възраст. Характерно за пигментния ретинит е първоначалната дегенерация на клетките извън макулата, т.е по външната част на ретината. Те са свързани с периферното и нощното зрение. Поради това в началото пигментният ретинит се проявява именно с влошаване на периферното зрение и затруднена адаптация на зрението към тъмнина. Виждането през светлата част от денонощието не е затруднено, но засегнатият трудно различава предмети в тъмното, шофирането вечер става невъзможно.

Пигментният ретинит в повечето случаи прогресира бавно, но сигурно. Скоростта на влошаване на зрението зависи от редица фактори, сред които генетичните особености на човека и степента на полаганите за зрението грижи.

Кои са причините за развитие на пигментен ретинит?

Медицината все още не може да посочи конкретните причини, водещи до развитие на очното заболяване. Като предразполагащи фактори за пигментна дегенерация на ретината се считат:

  • наследствеността
  • недостатъчното развитие на ретината и макулата през вътреутробното развитие на плода
  • патологични отлагания на пигменти в ретината, водещи до постепенна загуба на функционалността ѝ

Какви мерки за профилактика и допълващо лечение на пигментен ретинит да предприемем?

Очното заболяване все още не е напълно лечимо, но учените усилено разработват техники за подобряване състоянието на зрението и стопиране на прогресията. Според специалистите, приемът на специфичните очни пигменти лутеин и зеаксантин успешно повлиява пигментния ретинит и подобрява очното здраве. Лутеинът и зеаксантинът се натрупват избирателно в макулата и повишават зрителната острота, подобряват адаптацията към тъмнина и разширяват зрителното поле на засегнатите. Освен това, при прием на очни пигменти се отчита забавяне в процеса на увреждане на периферното зрение.

Максимални дози от незаменимите пигменти за очи лутеин и зеаксантин доставя Околут Дуо/Ocolut® Duo. Мощният офталмопротектор се прилага успешно при профилактика на пигментен ретинит и макулна дегенерация, както и при поддържащо лечение на двете очни заболявания. Приемът му осигурява двойна протекция на макулата и ретината от допълнително оксидативно увреждане.

Околут Дуо съдържа естествени, високо пречистени и стандартизирани очни пигменти. Дозира се по 1 растителна капсула дневно, след хранене и няма противопоказания при продължителен прием.

borola