пушенето уврежда зрението

Пушенето се счита за най-изявения фактор, предизвикващ животозастрашаващи заболявания и смърт в световен мащаб. Цигареният дим уврежда всеки орган в организма на пушачите. Вредният – и често фатален – ефект на цигарите, водещ до сърдечни и ракови заболявания, е широко популярен, но увреждането на зрението, макар и рядко споменавано, е също сред изключително сериозните прояви на пушенето.

Ето какви са статистическите данни за ефекта на цигарения дим върху развитието на популярните зрителни заболявания

Пушенето и катарактата

Катарактата (замъгляване на лещата на окото) е водещата причина за слепота в световен мащаб. Счита се, че половината от хората по света са имали или ще имат катаракта при достигане на 60-70 годишна възраст. Пушенето се счита за фактор, който удвоява риска от развитие на катаракта сред пушачите, в сревнение с непушещите.

Пушенето и макулната дегенерация

Макулната дегенерация, която се среща открива предимно при възрастни и се проявява със силно влошено централно зрение, се среща с три пъти по-голяма честота сред пушачите, отколкото сред хора, които не се излагат на действието на тютюнев дим. Все пак, като обнадеждаващо се разглежда наблюдението, че отказването от пушене на по-млада възраст значително намалява риска от заболяване с напредване на годините.

Цигареният дим и увеитите

Като увеити комплексно се разглеждат процесите на възпаление на очите, които пряко застрашават зрението и изискват активна намеса и лечение. Първичните и вторични възпалителни процеси може да засегнат ириса, ретината и други компоненти на зрителния анализатор, да предизвикат катаракта, глаукома, отлепване на ретината и да доведат до перманентни очни увреждания. Увеитни състояния се диагностицират с особено голяма честота сред активните пушачи.

Пушенето и диабетната ретинопатия

Повече от 10 милиона души по света имат увреждания на ретиналните кръвоносни съдове и страдат от диабетна ретинопатия, предизвикана от диабет тип 1 или тип 2, като съвременните условия на живот и своеобразният бум на диабетните заболявания са причина да се очаква неколкократно увеличение на хората с подобно зрително увреждане в близките години. Има ясна и доказана връзка между пушенето, развитието и прогресията на диабетната ретинопатия и останалите диабетни усложнения.

Цигарите и сухите очи

Синдромът на сухите очи се проявява с недостатъчно овлажняване на очната ябълка, действащо като лубрикант на повърхностния очен слой. Редовни последствия на това състояние са зачервяването, сърбежа, паренето на очите. Цигареният дим е добре познат дразнител на очите, силно влошаващ състоянието при изява на въпросния синдром.

Ако сте достатъчно загрижени за зрението си и не пушите – чудесно, по възможност изобщо не започвайте. Ако обаче сте активни пушачи, превърнете очните прегледи в рутинно събитие в живота си и знайте, че може да разчитате на подкрепа в стремежа за защита на очите си от пагубното въздействие на цигарения дим. Пушачите са сред рисковите групи за увреждане на зрението, за които е изключително подходящ приемът на офталмопротективния продукт Околут Комби. Неговият уникален и иновативен състав осигурява оптимална защита на зрението от увреждащите фактори на средата, сред които и цигареният дим.

borola