Последни публикации

Превенция на тунелно зрение (влошено периферно зрение)

Тунелно зрениеПериферното зрение ни позволява да виждаме обекти и предмети, без да се налага да обръщаме главата си или да преместим погледа си, т.е. зрението, което помага да виждаме обекти извън централната част на зрителното поле. Освен това то ни помага да се движим, без да се блъскаме в заобикалящи обекти.
Повечето хора не оценяват своето периферно зрение, докато не започнат да го губят. Интересен факт е, че то заема най-голяма част от човешкото зрително поле – нормално визуалният обхват на окото е около 170°, като 100° от тях се заемат от периферното зрение. Загубата на периферно зрение причинява състояние, познато като тунелно зрение.

Тунелно зрение – особености

Тунелно зрение – това е нарушение на зрението, което се изразява във влошено периферно зрение. Запазва се централното зрение, за сметка на частична или пълна загуба на периферното. Усещането е сякаш гледате през тясна тръба или тунел.
Честа причина за загуба на периферното зрение е увреждане на очния нерв вследствие на глаукома. Затруднения в придвижването на нормалния кръвен поток към вътрешните структури на окото, включително и на зрителния нерв, също може да доведе до загуба на периферното зрение.

Тунелно зрение – превенция

За превенция на тунелното зрение е важно да се овладеят някои от състоянията, които повишават риска от влошаване на периферното зрение.

Глаукома може да порази всеки. Ако сте над 60-годишна възраст или имате семейна предразположеност рискът значително се увеличава. Освен това ако в работата или ежедневието сте изложени на риск от нараняване в областта на очите, носете предпазни очила, тъй като то също може да доведе до глаукома.

Сведете риска до минимум като посещавате редовно своя офталмолог за подробен преглед на всеки 2 до 4 години след 40-годишна възраст.

Клинични проучвания показват, че редовните физически упражнения намаляват очното налягане. А една от основните причини за това заболяване е повишено очно налягане. Освен това тренировките регулират високото кръвно налягане, което допълнително намалява риска от развитие на глаукома.

Качествена грижа за очното здраве и предпазване от различни зрителни нарушения предлагат природните продукти от фамилия Околут. Те съдържат пречистени очни пигменти, необходими за доброто здраве на един от най-важните човешки органи.

Околут Комби/Ocolut® Combi е първият природен продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Подходящ е за прием при висок риск от очни заболявания, напр. при пушачи, възраст над 40 години, хипертоници, понижена зрителна острота и др. Препоръчва се от водещи специалисти и при зрителни смущения, водещи до поява на тунелно виждане.

borola

0 коментара

0
Зареждане на Facebook коментари ...

Напишете коментар