Последни публикации

Хипертония и негативното ѝ въздействие върху зрението

ХипертонияХипертония или хронично високо кръвно налягане е едно от най-разпространените заболявания в световен мащаб. То засяга близо 970 млн. души, като се очаква до 2025 г. броят на хипертониците да достигне 1.56 милиарда души. Тази тенденция е толкова стряскаща, колкото и фактът, че високото кръвно налягане се свързва и със зрителни нарушения. А очите са един от най-ценните и най-сложно устроени сетивни органи в човешкото тяло.

Хипертония – до какви зрителни нарушения може да доведе?

Хипертонична ретинопатия е най-честото очно заболяване, породено от повишено кръвно налягане.
Запушването на артериите и исхемична оптична невропатия, които обикновено се свързват със сърдечни заболявания, също могат да се появят вследствие на високо кръвно.

Хипертония и хипертонична ретинопатия – каква е връзката?

Терминът хипертонична ретинопатия е въведен за първи път през 1930 г. Оттогава различни проучвания показват, че при пациенти с хипертония съществува между 50% и 90% риск да развият хипертонична ретинопатия. Но е доказана и обратна взаимовръзка – пациенти с признаци на хипертонична ретинопатия са значително по-склонни да страдат от високо кръвно налягане.

Първичните клинични прояви на хипертонична ретинопатия са свързани с промени в микроваскуларизацията на ретината.

Използват се няколко системи за класификация, за да се опишат промените в кръвоносните съдове, които се проявяват при пациенти с хипертонична ретинопатия. Една от тях ги определя като леки, умерени и злокачествени стадии на очното заболяване.

Но за най-широко разпространена се приема класификационната система на Кейт Бекер, която категоризира четири стадия на хипертонична ретинопатия.

Етапи на развитие на хипертонична ретинопатия:

Стадий 1 – леко общо артериално втвърдяване с вторично удебеляване на стените на кръвоносните съдове.

Стадий 2 – умерени до тежки промени в кръвоносните съдове на ретината и стесняване на артериалните стени.

Стадий 3 – в този етап повишеното кръвно налягане причинява разпадане на кръвната бариера на ретината. Съпътстващи признаци на този стадий са оток на ретината, поява на петна и кръвоизливи. Затова понякога е трудно да се разграничи от диабетна ретинопатия.

Стадий 4 – най-напредналият стадий е познат като злокачествена ретинопатия. Отличава се с ускорено високо кръвно налягане, при което стойностите на систоличното кръвно налягане (горна граница) надвишава 200 mmHg, а диастоличното (долна граница) надвишава 140 mmHg. Толкова високи нива на кръвното налягане създават сериозен риск за здравето и дори са предпоставка за летален изход, вследствие на инсулт, инфаркт на миокарда и сърдечна или бъбречна недостатъчност.

Овладейте хипертонията, за да предотвратите евентуално увреждане на зрението

Разбира се, първата и най-важна стъпка е да се установи каква е причината за повишено кръвно налягане и да се възвърнат неговите нормални стойности.

Но успоредно с това е необходимо да положите необходимите грижи за здравето на ретината. Ефективно решение за профилактика и лечение на хипертонична ретинопатия е приемът на Околут Комби/Ocolut® Combi – природен продукт с мощен офталмопротективен ефект. Околут Комби е подходящо профилактично средство и при висок риск от очни заболявания от друг характер – например при пушачи, хора на възраст над 40 години, както и при хора с намалена зрителна острота.

borola

0 коментара

0
Зареждане на Facebook коментари ...

Напишете коментар