хипертония зрение

Постоянната хипертония увеличава риска от увреждане на нашето зрение. Кои са най-честите очни заболявания в резултат на високото кръвно налягане и как могат да се предотвратят те? Всичко това ще разберете в настоящата статия!

Най-честите проблеми с нашето зрение, които могат да възникнат вследствие на хипертония

Високото кръвно налягане може да доведе до:

  • запушване на артериите
  • исхемична оптична невропатия
  • хипертонична ретинопатия – най-честото очно заболяване, породено от повишено кръвно налягане. Различни проучвания показват, че при пациенти с хипертония съществува между 50% и 90% риск да развият хипертонична ретинопатия. Има и обратна взаимовръзка – пациенти с признаци на хипертонична ретинопатия са значително по-склонни да страдат от високо кръвно налягане.

Хипертония, хипертонична ретинопатия и влиянието им върху нашето зрение

Използват се няколко системи за класификация, за да се опишат промените в кръвоносните съдове, които се проявяват при пациенти с хипертонична ретинопатия. Най-широко разпространена е класификацията на Кейт Бекер. Тя категоризира следните 4 стадия на хипертонична ретинопатия:

  • стадий 1 – леко общо артериално втвърдяване с вторично удебеляване на стените на кръвоносните съдове
  • стадий 2 – умерени до тежки промени в кръвоносните съдове на ретината и стесняване на артериалните стени
  • стадий 3 – повишеното кръвно налягане причинява разпадане на кръвната бариера на ретината. Възможна е появата на оток на ретината, петна и кръвоизливи. Именно поради това понякога е трудно хипертоничната ретинопатия да се разграничи от диабетна ретинопатия.
  • стадий 4 – най-напредналият стадий, познат като злокачествена ретинопатия, се отличава със стойности на систоличното кръвно налягане (горна граница) над 200 mmHg и на диастоличното (долна граница) – 140 mmHg. Толкова високи нива на кръвното налягане създават сериозен риск за здравето.

Овладяване на постоянната хипертония с цел предотвратяване на увреда на зрението

Първата и най-важна стъпка е да се установи каква е причината за повишено кръвно налягане и да се възвърнат неговите нормални стойности. Успоредно с това е необходимо да се положат необходимите грижи за здравето на ретината. Ефективно решение за профилактика е Околут Комби/Ocolut® Combi. Този 100% натурален офталмопротектор от продуктовата линия Околут комбинира в себе си силата на четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Съставките са комбинирани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. В резултат от взаимодопълващото им действие плътността на макулния пигмент се възстановява, стареенето на очните клетки се забавя, остротата на зрението се усилва.

Околут Комби е напълно безопасен и има отлична поносимост. Подходящ е за продължителен прием. Предлага се в иновативни растителни капсули (VGcaps) и е идеално решение за вегани и вегетарианци. Наличен е на сайта www.momo.bg, в магазини „Здраве и природа“ и в аптечната мрежа в страната.

borola