Последни публикации

До какви проблеми с очите водят летните басейни?

проблеми с очитеПлуването в затворени басейни е приятен спорт, който обаче може да провокира проблеми с очите. Всички сме се сблъсквали със зачервяването, сърбежа и повишеното сълзене на очите след плуване в басейн, които са неприятни, но отминават скоро след излизането от басейна. В кои случаи обаче проблемите с очите, провокирани от водата в басейна, може да се окажат по-сериозни, защо се появяват и как да ги профилактираме?

Дори добре поддържаните басейни може да провокират проблеми с очите

Основната причина за поява на проблеми с очите след плуване в басейн се крие в отмиването на слъзния филм, който естествено покрива повърхността на окото и я поддържа добре овлажнена и чиста.

Съприкосновението с водата в басейна намалява вискозитета на слъзната течност, тя се отмива или изпарява много бързо и повърхността на окото се пресушава. Така, макар да плуваме и да сме в постоянен досег с водата, сме изправени пред риск от поява на неприятна сухота в очите. Именно синдрома на сухото око е най-честият проблем с очите, притесняващ хората, плуващи често в басейни, включително професионалните плувци.

Дори добре поддържаните басейни може да провокират проблеми с очите. Химикалите, с които се дезинфектират затворените басейни и се утаяват замърсителите в тях, създават допълнителни рискове за окото:

  • от една страна, тези химикали ускоряват пресушаването на слъзната течност
  • от друга страна, допълнително дразнят повърхността на окото и повишават риска от инфектиране и възпаление на роговицата и поява на други проблеми с очите

Превенция на очните проблеми и овладяване на неприятната сухота в очите

За превенция на застрашаващите ни проблеми с очите не е необходимо да се лишаваме от удоволствието от плуването в басейна. Достатъчно е да предпазваме очите си от директен контакт с водата, носейки плувни очила, и да измиваме очите си обилно с чиста вода след излизане от басейна.

Добре е и да знаем как да реагираме навреме при поява на сухота в очите след плуване в затворен басейн. При наличие на подобен проблем може да се разчита на природната сила на продуктите от серия Околут.

Околут Комби/Ocolut® Combi оказва цялостна съдова и пигментна защита на окото и се препоръчва за превенция или допълващо лечение на хронична сухота в очите. За засилване на ефекта може да се разчита на допълнителен прием на ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+. Продуктът осигурява пълен набор от есенциални омега-3 мастни киселини и витамин Е, които подпомагат естественото овлажняване на окото.

borola

0 коментара

4
Зареждане на Facebook коментари ...

Напишете коментар