очно налягане

Повишеното очно налягане се означава с термина очна хипертензия. Наблюдава се, когато поради различни причини налягането вътре в окото се повиши над нормата и създаде предпоставки за увреждане на зрението.

Хората с високо очно налягане са застрашени от глаукома – една от най-сериозните очни болести, водеща до увреждане на зрителния нерв, влошаване и пълна загуба на зрението. В напреднала фаза глаукомата е нелечима, което затвърждава нуждата от това всеки да се подлага на профилактичен очен преглед, с който да се следи изменението на очното налягане.

Колко често се среща проблемът повишено очно налягане (очна хипертензия)?

Данните сочат, че в световен мащаб от очна хипертензия е засегнато около 2-3% от населението. Като бройка обаче това далеч не са малко хора. Според специалистите причината за рядкото диагностициране на високо очно налягане е това, че в ранните си фази заболяването не предизвиква оплаквания.

Високо очно налягане – причини

Основната причина за повишаване на очното налягане е прекомерното натрупване на течност в очната ябълка и затрудненията с нейното оттичане. Факторите, които може да доведат до това са:

– напредването на възрастта (сред най-често засяганите от очна хипертензия се открояват хората над 40-годишна възраст)

– наличие на късогледство или диабет

– генетична предразположеност към глаукома

– очна травма

– прием на лекарства, водещи до задържане на течности в организма и др.

Високо очно налягане – симптоми

При повечето зрителни заболявания са налице характерни симптоми и проблеми с очите: сърбеж, зачервяване, сухота, парене и др. Очната хипертензия обаче протича на практика безсимптомно. Откриването й става основно при профилактичен очен преглед или при проследяване на друго офталмологично заболяване.

Лечение при повишено очно налягане

Макар да не предизвиква неприятни симптоми и само по себе си да не води до намалено зрение, високото вътреочно налягане е най-предразполагащият фактор за развитие на глаукома (най-честата причина за слепота в световен мащаб). Затова успешните мерки за лечение на очна хипертензия са гарант за запазване на зрението.
За нормализиране на очното налягане, подобряване на зрението и осигуряване на качествена грижа за очите в офталмологичната практика успешно се прилага комбинираният прием на природните продукти Околут Комби/Ocolut® Combi и ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+. Клиничният опит от прилагането на тези 2 продукта показва, че те са в полза на всеки, който търси пълна съдова и пигментна грижа за зрението си.

 

Save

borola