артериална хипертония очи

Артериална хипертония (високо кръвно налягане) е медицинско състояние, което е рисково за здравето на човешките очи. Неадекватно или неконтролираното кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове в ретината, като така причини тежки очни увреждания. Научете повече за окулярните прояви на хипертонията в следващите редове.

Ретинопатия – често заболяване на човешките очи в резултат на артериална хипертония

Хипертоничната ретинопатия е очно заболяване, което се характеризира с увреждане на ретината. Това е светлочувствителната тъкан в задната част на окото, където визуалното изображение се прожектира и след това се пренася до мозъка. Високото кръвно налягане може да причини нарушаване или загуба на кръвоснабдяване на ретината, и да увреди ретиналните клетки. Резултатите от микросъдовите промени в ретината се изразяват в кръвоизливи в окото, замъгляване или загуба на зрение. Хората с диабет и високо кръвно налягане са най-уязвими към увреждане на очите и ретинопатия.

Хороидопатия

Хороидеята е съдовият слой на окото, който се намира между ретината и склерата. Той съдържа кръвоносни съдове, доставящи кръв до ретината. Хороидопатията е състояние, при което течност се натрупва в хороидеята. По данни на MedicineNet, то се наблюдава при по-млади хора, които изпитват внезапно покачване на кръвното налягане. Това може да се случи при прееклампсия (усложнение на бременността, свързано с високо кръвно налягане), бъбречна хипертония или наличие на злокачествено образувание. Хороидопатията може да причини изкривяване на зрението или други увреждания, влошаващи визуса.

Оптична невропатия

Нелекуваното или лошо контролирано кръвно налягане може да предизвика увреждане на зрителния нерв (нервът, свързващ ретината с мозъка). Това се случва в резултат на блокиране на притока на кръв към оптичния нерв. Оптична невропатия може да се наблюдава и при системно твърде ниско кръвно налягане. Може да причини трайна загуба на централното, периферното или цялостното зрение.

Пълна пигментна и съдова защита за очи при артериална хипертония

Хората с високо кръвно налягане попадат в рискова група за опасни увреждания на очите и влошаване на зрението. За да се защитят, те се нуждаят от пълна пигментна и съдова протекция на очните структури. Офталмолозите препоръчват такава да се осъществи с прием на Околут Комби/Ocolut® Combi.

Продуктът представлява мощен природен офталмопротектор с изразен антиоксидантен и съдово-протективен ефект. В състава му се открива комбинация от всички необходими на очите пигменти и антиоксиданти с най-висок капацитет. Това са лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те укрепват колагена и еластина в ретиналните съдове, и ги предпазват от увреждане. Подобряват кръвоснабдяването на ретината. Действат като вътреочен филтър и защитават макулата и ретината от оксидативен стрес и фототоксично увреждане. Подобряват функцията на фоторецепторните клетки и оказват благоприятно въздействие върху остротата на зрението. Действат противовъзпалително и противооточно.

Продуктът има висок профил на безопасност. Подходящ е за прием при профилактика и допълващо лечение на съдови патологии.

borola