високо кръвно очи

Наличието на високо кръвно налягане за продължителен период от време (хронична хипертония) се свързва с повишен риск за възникване на проблеми със сърцето, мозъка, бъбреците и нашите очи. В подкрепа на последното е фактът, че близо 11% от хипертониците развиват хипертонична ретинопатия. В следващите редове ще поговорим повече за това коварно очно заболяване.

Хипертонична ретинопатия – резултат от негативното влияние на хроничното високо кръвно върху нашите очи

Съдовите промени, възникващи под въздействие на хроничната артериална хипертония, засягат и малките съдове на ретината. В резултат се развива хипертонична ретинопатия. Заболяването се развива бавно и много от потърпевшите не осъзнават, че са засегнати до появата на по-сериозни зрителни проблеми като:

  • замъглено зрение
  • намалена зрителна острота
  • значителна загуба на зрение (обикновено се наблюдава при диабетици или пациенти с атеросклероза)

Различават се две форми на хипертонична ретинопатия – хронична и остра

Хроничната форма е по-честа. При нея промените, които настъпват в кръвоносните съдове на ретината в резултат на високото кръвно налягане, са бавни и постепенни. Стените на ретиналните съдовете задебеляват, при което се стеснява просвета и притока на кръв към ретината намалява. Някои области на ретината в т.ч. и макулата (централната част на ретината), която отговаря за централното зрение, могат да бъдат сериозно увредени. В напреднал стадий на заболяването се наблюдават различни усложнения – артериовенозни малформации, атеросклероза с промени в съдовата стена, хиперплазия и силно удебеляване на съдовата стена.

За разлика от хроничната ретинопатия, острата се появява изведнъж поради резки промени в кръвното налягане. Симптомите, които я издават, са замъглено зрение, което обикновено се нормализира, когато кръвното се регулира, и главоболие. Възможно е да се стигне до внезапно намаляване на зрението поради запушване на централната ретинална артерия. В този случай се налага спешно посещение при специалист за поставяне на точна диагноза.

Ето как да не позволяваме на опасното високо кръвно налягане да увреди нашите очи и зрение

Профилактиката е най-добрият начин за предотвратяване появата на високо кръвно и неговите усложнения като хипертонична ретинопатия. С оглед на това специалистите препоръчват след 35-40-годишна възраст кръвното да се следи периодично и редовно да се провеждат офталмологични прегледи.

Хората от рисковите групи (възрастни, диабетици) допълнително могат да намалят нивото на опасност от хипертонична ретинопатия с приема на Околут Комби/Ocolut® Combi. Това е първият природен продукт на българския пазар, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула съчетава в едно силата на четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Съставките се допълват и взаимно усилват действието си и така осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.

Редовният и продължителен прием на продукта по 1 растителна капсула на ден, след хранене предпазва и възстановява съдовете на ретината, забавя стареенето на очите и подобрява остротата на зрението. Няма противопоказания. Подходящ за вегани и вегетарианци.

borola