възрастова дегенерация на мукулата

В статията ще прочетете:

Възрастова дегенерация на макулата (сенилна макулна дегенерация) е често срещано очно заболяване, което протича с прогресивно увреждане на макулата.
Макулата, позната още като „жълто тяло“, е специализирана структура в централната част на ретината, отговорна за финото зрение и цветоусещането.

Рискови групи, форми на възрастова дегенерация на макулата и потенциални причини за развитие на заболяването

Възрастово обусловената макулна дегенерация се проявява по различен начин – засяга едното или и двете очи едновременно. Резултат е от естествените процеси на стареене на организма. Обикновено потърпевши са хората над 50-60-годишна възраст.

Заболяването засяга в различна степен централното зрение. Много рядко обаче води до пълна слепота, защото периферното зрение остава незасегнато.
Въпреки че не губят изцяло зрението си, засегнатите имат влошено качество на живот. Често срещат трудности при изпълнение на ежедневни дейности като четене, гледане на телевизия, разпознаване на лица и цветове, шофиране.

Разграничават се два типа макулна дегенерация, свързана с възрастта – „суха“ (атрофична) и „влажна“ (ексудативна)

Много по-разпространена е „сухата“ форма. Тя се среща при около 90% от случаите на макулна дегенерация. Характеризира се с изтъняване слоевете на ретината с възрастта. Случва се „сухата“ макулна дегенерация да прогресира до „влажна“.

От „влажна“ форма страдат приблизително 10% от пациентите. Тя протича с образуване на нови кръвоносни съдове във или под ретината (неоваскуларизация), които имат склонност към кървене.

Липсата на лечение може да влоши допълнително зрението.

Зрителните проблеми настъпват постепенно (в продължение на години) при „сухата“ макулна дегенерация и внезапно (за няколко седмици) при „влажната“.
Все още не е известна точната причина за възрастова макулна дегенерация.

Най-популярните хипотези гласят, че рискови фактори за заболяването са:

  • тютюнопушене
  • високо кръвно налягане (хипертония)
  • наднормено тегло
  • нарушено кръвообращение на ретината
  • дефицит на витамини и минерали
  • висок холестерол, повишени нива на кръвна захар и свързаните с тях дегенеративни процеси

Според някои учени съществува и наследствена предразположеност за развитие на възрастова макулна дегенерация.

Симптоми на макулна дегенерация, свързана с възрастта

Замъгленото зрение е един от ранните симптоми на възрастовата дегенерация на макулата. При задълбочаване на проблема засегнатите започват да виждат малки тъмни петна в центъра на зрителното поле. С времето петната увеличават размера си, но зрението около тях остава незасегнато.

Други симптоми на макулна дегенерация включват:

  • „изкривено“ зрение (правите линии изглеждат изкривени или вълнообразни)
  • нарушено възприятие на изображенията (обектите изглеждат по-малки, отколкото са в действителност)
  • разстройства на светоусещането (цветовете се възприемат като не толкова наситени, колкото са всъщност)
  • зрителни халюцинации (възприемане на несъществуващи визуални дразнители за реални и действително обозрими)

Необходимо е да се потърси незабавна лекарска помощ при следните оплаквания:

  • внезапно влошаване на зрението
  • спускане на тъмна завеса или преминаване на сянка пред очите
  • зачервени и болезнени очи

Това може да са симптоми и на други очни заболявания. Важно е проблемът да се диагностицира навреме и да се предприемат адекватни и бързи действия за отстраняването му.

Поставяне на диагноза възрастова дегенерация на макулата

При съмнения за проблеми със зрението трябва да се потърси помощ от специалист. Често възрастовата макулна дегенерация се открива случайно по време на профилактичен преглед. Ранната диагностика и навременното лечение са особено важни за забавяне развитието на заболяването и постигане на добри резултати.

Обикновено прегледът се провежда от оптометрист (специалист от сферата на първичното здравеопазване). Той преглежда задната част на очите (очно дъно) и зрението със специално предназначена за целта лупа. Възможно е да разшири зениците с капки. Това се прави, за да получи специалистът максимално добър поглед към очните дъна и да ги провери за признаци на ранни увреждания или заболявания.

Едно важно уточнение – докато зениците са разширени, очите са по-чувствителни към светлина от обикновено.

Процедурата може да повлияе и зрението

Ето защо непременно трябва да се носят слънчеви очила при излизане навън. Препоръчително е още да се избягват светли места и да не се шофира, докато зрението не се нормализира (обикновено това отнема между 4 и 6 часа). В някои случаи оптометристът може да насочи пациентът към офталмолог за допълнително изясняване на състоянието. При необходимост се назначават допълнителни изследвания като скенер на очното дъно (оптична кохерентна томография).

След потвърждаване на диагнозата

При потвърждаване на диагнозата възрастово обусловена макулна дегенерация специалистът разяснява какво представлява заболяването и под каква форма се е проявило. Обсъжда и методите за лечение (конвенционални и алтернативни).

Лечението зависи от типа на макулната дегенерация.

За „сухата“ форма понастоящем няма ефективно лечение. Средствата в подкрепа на зрението и очното здраве спомагат за повишаване качеството на живот на засегнатите.
При „влажната“ форма обикновено се прилага лечение с анти-VEGF медикаменти (антисъдов ендотелен растежен фактор), по-рядко – фотодинамична терапия.
Инжекциите с анти-VEGF медикаменти се прилагат вътреочно на определен период от време. Има данни, че лечението с тези медикаменти стабилизира зрението при 9 от 10 души и води до подобряването му при 3 от 10 души.

Страничните ефекти от приложението на анти-VEGF медикаменти са редки, но потенциално опасни. Системните включват повишен риск от тромбоемболични инциденти при пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Локалните – бактериален или стерилен ендофталмит, катаракта, хеморагия и отлепване на ретината.

Фотодинамичната терапия е терапевтичен метод, който използва фотосенсибилизиращо вещество и светлина за активиране на кислород-съдържащи молекули

Целта е да се спре неоваскуларизацията, а с това и влошаването на зрението. Терапията се повтаря през няколко месеца. Може да бъде провеждана успоредно с лечението с анти-VEGF медикаменти, ако инжекциите сами по себе си не са ефективни.

Предимствата на фотодинамичната терапия са, че има дълготраен ефект при правилно приложение, може да се използва многократно и е неинвазивна.
Нежеланите реакции включват временни проблеми със зрението, повишена чувствителност на очите и кожата около тях към светлина (фотофобия) за период от дни или седмици.

Стъпки към по-добър живот с възрастова дегенерация на макулата

Животът с възрастово обусловена макулна дегенерация не е лесен, но може да бъде пълноценен.

За целта помага:

  • носене на увеличителни лещи
  • преустройство на околната среда като увеличаване на осветеността в дома
  • използване на софтуер/мобилни приложения за по-лесна работа с компютъра/телефона
  • ексцентрично гледане (гледане или четене в особена позиция, за да се използва незасегнатата част от зрителното поле)
  • спазване на балансирана диета
  • всекидневна физическа активност
  • поддържане на здравословно тегло
  • отказване от тютюнопушенето
  • редовно изследване на очите и зрението

Пигменти за очи – мощно природно оръжие срещу възрастова дегенерация на макулата

Двата най-важни очни пигмента в борбата с макулната дегенерация са лутеин и зеаксантин. Те трябва да започнат да се приемат при първи симптоми на очното заболяване, тъй като имат способността да забавят дегенеративните процеси в макулата.

Новите проучвания показват, че високите количества лутеин не само предпазват от макулна дегенерация, но и могат да възстановят започналия процес (Risher, Optometry, LAST2004).

Високото количество зеаксантин допълва ефекта на лутеина и така съдейства за пълната протекция на очите.

Лутеинът и зеаксантинът могат да се приемат и за профилактика на макулна дегенерация (особено от рисковите групи). Терапията е напълно безопасна и няма противопоказания за пациентите.