глаукома и коронавирус

Глаукома и коронавирус определено не е добра комбинация. Оказва се, че медицинската криза заради пандемията от ковид-19 (COVID-19) е фактор за влошаване на очното заболяване. Най-потърпевши са вече диагностицирани пациенти, някои от които с тежка загуба на зрителната острота. Информацията е потвърдена от д-р Мария Исабел Канут, координатор в сектора по глаукома на офталмологичен център „Баракер“ в Барселона, Испания. Нейното изявление съвпада със Световния ден за борба с глаукомата. Той се отбелязва всяка година на 12 март по инициатива на:

  • Световната асоциация по глаукома (WGA)
  • Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA)

Повече по темата глаукома и коронавирус

По думите на д-р Канут кризата с коронавируса е довела до „сериозни и необратими последици при хора с глаукома. Те са претърпели много бърза еволюция на очното заболяване и не са имали възможност да бъдат наблюдавани от специалист офталмолог. Като основни причини за това д-р Канут посочва:

  • страхът от посещение при лекар заради притеснение от заразяване с коронавирус
  • ограниченият достъп на възрастните хора до платформите за онлайн достъп до телемедицина

Тук отваряме една голяма скоба, за да поясним следното…

Телемедицината е удобен начин за комуникация между лекар и пациент, без да се налага посещение на лекарския кабинет. По друг начин казано, благодарение на нея се предоставят медицински услуги от разстояние. Тя най-често се осъществява чрез телефонен разговор или видео връзка през платформа. Предоставя възможност за навременно откриване и подбор на случаите, на които веднага трябва да се обърне внимание в спешен център или болница. Всичко това може да се случи дори извън работното време на общопрактикуващия лекар.

От „Баракер“ уточняват, че не разполагат със статистика колко точно пациенти с глаукома са се влошили през пандемията. Към момента е ясно единствено, че повече от година след обявяване на епидемичната обстановка:

  • броят на оперирани от глаукома хора, които са се влошили, е нарастнал поради невъзможността да посети офталмологичния кабинет

Въпросът за глаукома и коронавирус е изключително важен

Специалистите по очно здраве у нас припомнят на хората с или съмнение за глаукома да не отлагат посещението при офталмолог. И още – да подпомогнат назначеното лечение с приема на:

Околут Комби/Ocolut® Combi – първият 100% природен продукт на българския пазар, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Формулата съдържа четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са комбинирани така, че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите. Подобряват функцията на фоторецепторните клетки, а от там и остротата на зрението.

ТриОмега1000+/TriOmega® 1000+ – съчетание на незаменимите омега-3 мастни киселини и стандартизирани EPA u DHA, стабилизирани с витамин Е. Продуктът допълва и усилва действието на офталмопротектора.

Продуктите са безопасни и с отлична поносимост дори при продължителна употреба. Налични са в аптеките в цялата страна и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola